La gastronomia catalana té algunes coses que són úniques. Entre una de les pràctiques que només se segueix al nostre país i en alguns altres de la Mediterrània hi ha el d'acompanyar els àpats amb pa. Sucar una llesca a la salsa d'una carn és un clàssic que posa el punt final al dinar o al sopar de moltes persones.
Però, i si pensem en la nostra salut? Doncs ha estat Valter Longo, professor de Biogerontologia i director de l'Institut de Longevitat de la Universitat del Sud de Califòrnia, qui ha donat algunes pistes. En una entrevista al mitjà italià Il fatto quotidiano, l'especialista no parla especialment bé de l'hàbit de menjar pa en els nostres àpats.
"És un costum molt consolidat, però el que estem fent és posar sobre la taula sucres i midons", explica Longo, que assegura que aquest pa comporta "calories buides". "És com menjar una cullerada de sucres abans de començar a menjar", sentencia, mentre que parla d'un "estalvi d'entre 300 i 400 calories de sucre" si s'elimina el pa del dinar i el sopar.
Per altra banda, existeixen alternatives al pa si no es vol renunciar a un acompanyat en els àpats. En aquest sentit, destaquen les farines integrals i les barreges de cereals. El factor diferenciador és que aquests ingredients mantenen els components del gra, cosa que els converteix en una gran font de fibra, vitamines, minerals i antioxidants.