Les postres que uneixen Catalunya amb el País Basc

És un dolç típic de la regió, però poc conegut a la resta de l'Estat, que està compost per tres capes diferents formant un equilibri ideal entre textura i gust

  • Imatge del Goxua, les postres del País Basc
Publicat el 12 de gener de 2025 a les 08:37

La gastronomia espanyola disposa d'una gran diversitat en què a cada territori pots trobar plats típics de tota mena. Cada comunitat autònoma compta amb les seves especialitats i receptes pròpies i una d'elles són les postres. Doncs bé, hi ha un dolç típic que uneix Catalunya i el País Basc, dos llocs amb unes arrels gastronòmiques fortes i plats que són coneguts arreu del territori.

Aquest és el Goxua, que significa literalment "dolç" en basc. Tot i que té menys popularitat que les carolines de Bilbao i el pastís basc, són unes postres imprescindibles a les cartes de qualsevol restaurant de la regió. El Goxua està compost per tres capes. En primer lloc, la base, que la forma la nata muntada. En segon lloc se situa el pa de pessic emborratxat amb algun almívar o amb un licor. Per últim, el pas final consisteix en una crema pastissera

En aquesta tercera elaboració es troba la relació entre Catalunya i el País Basc. Així és perquè el xef Víctor Sosoaga es va inspirar en la crema catalana i va voler incorporar la seva textura. En aquest sentit, l'última capa es tracta d'una crema que porta sucre cremat a la superfície per generar el toc cruixent que et transporta a terres catalanes. Així doncs, el conjunt de les postres desencadena en una barreja de sabors i textures que es converteixen en una delícia gastronòmica per qualsevol paladar.

Des de la seva creació, aquestes postres han estat presents en els restaurants i les pastisseries del País Basc. Fins i tot, hi ha persones que s'han atrevit a replicar-lo a casa. Tot i semblar d'una gran dificultat, són unes postres fàcils i ràpides de preparar amb ingredients bàsics. És més, s'ha acabat convertint en un símbol gastronòmic de la regió, que ho té tot per triomfar.