Quatre grups de persones que no haurien de menjar pa blanc

En la majoria de casos, el problema té a veure amb la salut metabòlica o dels intestins, però també amb els nivells de sucre i el fet de controlar el pes

Barres de pa
Barres de pa | Pixabay
Redacció
14 de novembre de 2024, 09:54

El pa és un dels aliments més consumits del món. A Catalunya ens agrada tant per sucar-hi tomàquet com per sucar-lo en una bona salsa. És la base de l'esmorzar de moltes persones per començar el dia amb energia i també pot solucionar un sopar amb una mica d'embotit.

Sempre de manera moderada, pot tenir certs beneficis per a la salut. Ara bé, hi ha una sèrie de persones que bé n'han de moderar especialment el consum, bé directament no en poden menjar. En la majoria de casos, el problema té a veure amb la salut metabòlica, dels intestins, però també amb els nivells de sucre i el fet de controlar el pes. Això fa referència al pa blanc i no a l'integral, que no presenta els mateixos components.

Persones amb sobrepès o obesitat

El pa blanc pot contribuir a l'augment de pes, ja que és un aliment que principalment conté calories buides. Això s'entén com que no tenen una aportació de nutrients beneficiosos. A banda, els carbohidrats presents al pa també augmenten la gana i la ingesta de calories. Per aquests motius, aquelles persones que necessiten baixar de pes per motius de salut no han de menjar pa i poden apostar per altres fórmules integrals.

Persones amb problemes digestius

Aquelles persones que pateixen problemes digestius corren el risc que el consum de pa faci que els símptomes siguin més greus. Això es produeix perquè aquest aliment té un baix contingut en fibra, que és molt important per a la salut intestinal. A banda, hi ha ingredients del pa blanc, com alguns conservants i additius, que poden irritar l'intestí

Persones amb diabetis

La farina refinada del pa blanc és un problema per a les persones que pateixin diabetis de tipus 2. El motiu és que aquest ingredient té un alt índex glucèmic, cosa que implica que després de menjar pa es produeixi un augment de la glucosa a la sang. Els pics de glucosa poden minvar la resistència a la insulina. Qui pateix prediabetis o resistència a la insulina tampoc hauria de menjar pa blanc.

Persones celíaques o sensibles al gluten

Qui pateixi una malaltia celíaca sabrà que el gluten està totalment prohibit. El pa blanc conté aquesta proteïna que pot provocar reaccions adverses a persones diagnosticades o que simplement siguin sensibles al gluten. La Fundació de la Malaltia Celíaca recorda que les persones que la pateixen han d'evitar el consum de blat, ja que pot danyar l'intestí.