La molla del pa engreixa més que la crosta o és un mite?

Un llibre publicat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques tanca el debat basant-se en l'evidència científica que hi ha darrere l'aliment

Imatge de barres de pa tot just tretes del forn
Imatge de barres de pa tot just tretes del forn | Pexels
Redacció
22 d'octubre de 2024, 20:18
Actualitzat: 23 d'octubre, 19:33h

El pa és un aliment típic de la gastronomia catalana. Un dels mites que l'envolta és el fet que la molla engreixa més que la crosta. Aquesta afirmació, sense cap evidència científica, ha sigut desmentida pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). En el seu llibre Ciencia en la Cocina, rebat falses faules com aquesta en una guia que permet als lectors entendre la ciència que hi ha darrere de cada aliment.

Hi ha qui es creu aquest mite quan s'adona que la textura de la molla és diferent de la de la crosta. Tot i això, aquest contrast només recau en el procés de cocció de cada part del pa. En definitiva, ambdues estan fetes amb els mateixos ingredients. Ara bé, la diferència és que la molla té més concentració d’aigua i aire, per això té aquesta textura esponjosa, i la crosta no. Això és degut al fet que la part interna és cuita a baixa temperatura i reté més humitat. En el cas de la part externa, com que rep directament la calor en el fornejat, provoca que es deshidrati amb facilitat i esdevingui en una textura dura.

Si mirem què diu la ciència sobre el pa, veurem que és insostenible la falsa afirmació nutricional. La molla està més hidratada que la crosta, però això no vol dir que contingui més hidrats de carboni, sinó que en realitat tenen una quantitat similar de calories cada 100 grams. De totes maneres, aquest pensament pot sorgir perquè la molla és més ràpida d'ingerir i es desfà a la boca, mentre que la crosta és més densa, fet que et pot conduir a dubtar sobre si engreixa més una part del pa que l'altre.

El factor diferencial per cuidar la teva salut de la millor manera possible és fixar-te en el tipus de pa que consumeixes. En aquest sentit, el llibre del CSIC, explica que depenent de la farina utilitzada en l'elaboració, té un valor nutricional o un altre. Per una banda, hi ha el pa blanc que es fa amb farines refinades i perd la fibra, les vitamines i els minerals que conté. Per la seva banda, el pa més saludable és l'integral, ja que aconsegueix mantenir el gra completament. Manté els alts valors de fibra, vitamines, minerals i també antioxidants, i per això és considerat el millor.

L’Organització Mundial de la Salut recomana menjar 250 grams de pa al dia com a part d’una dieta saludable, ja que conté nutrients que són bàsics per a l’organisme. És un aliment que aporta grans avantatges amb totes les seves parts. Per tant, a l'hora de la veritat, si estàs dubtant sobre si engreixa més la molla que la crosta, no facis cas de la faula popular i gaudeix tranquil·lament d'un dels aliments més preuats i consumits del món.