Aquest és un dels mariscs més valorats de Catalunya: pocs el coneixen

El seu origen prové de la Costa Brava i antigament només l'apreciaven els mariners

  • Espardenya -
Publicat el 08 de juny de 2025 a les 05:30
Actualitzat el 08 de juny de 2025 a les 08:17

El seu origen és el mar i com a característic del Mediterrani, les cuines dels Països Catalans van ser qui van començar a elaborar plats amb aquest marisc.

Els mariners, en tornar a casa després de la jornada laboral navegant pel mar amb els vaixells d'arrossegament, es menjaven el que no havien pogut vendre. Sovint, un dels productes que es descartava a les llotges eren aquests animals en forma de cogombre.

L'espardenya, vulgarment conegut com a cogombre de mar, és un dels mariscs millor valorat de tota la gastronomia marítima. Fins i tot aquest animal de mar s'exporta al mercat asiàtic, però no completament, només s'hi exporta la seva closca. Allà el valor de l'espardenya cotitza a l'alça i el seu consum està molt estès.

Des dels seus orígens a les cases dels mariners fins avui dia s'utilitza l'espardenya per acompanyar arrossos i guisats. Donat el seu alt valor en la gastronomia mediterrània, cada cop es fomenta més el seu consum i la seva explotació en zones en les quals mai s'havia plantejat fer-ho, per exemple, a Galícia.

Com són les espardenyes?

Són animals solitaris, encara que també és possible veure'ls en grups reduïts. Aquesta espècie s'anomena equinoderm i pertany a la classe de les holotúries. Acostumen a pescar-se pel mar Mediterrani, concretament, als fons arenosos i plens de pedres a profunditats d'entre 50 i 300 metres.

El seu cos és tou, pla, rugós i allargat. Tot i que cada exemplar és diferent, la seva llargada acostuma a no superar els 30 centímetres. Té un color vermellós amarronat amb taques blanques i una boca amb tentacles.

Com es neteja?

Els mariners aprofiten a netejar el cogombre de mar quan és acabat de pescar. S'aprofita la rigidesa que té el producte fresc i n'extreuen les cinc bandes musculars que es mengen. Però no cal preocupar-s'hi gaire, si els volem comprar, els trobarem ja nets.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gastro.bio

Quin gust té?

El més apreciat d'aquesta espècie és la seva carn interna, concretament les seves cinc bandes musculars longitudinals. Té una textura similar a la del calamar i un gust molt fi, similar al de les navalles.

L'inconvenient és que per obtenir la carn més sabrosa es malgasta més del 80% de l'espardenya i exactament això fa que quan es compra ja net, el seu preu sigui molt elevat.

Per gaudir del seu sabor, s'ha de seguir la regla del "menys és més": passades per la paella amb un rajolí d'oli i un polsim de sal queden fantàstiques. Tot i que no és l'única manera de gaudir-les, es poden trobar receptes d'arrossos, guisats o sofregits on l'ingredient estrella és l'espardenya.