Tot i que a Catalunya no és una pràctica massa habitual, molts bars i restaurants del país encara ofereixen una tapa de cortesia als seus clients. Per cultura i tradició gastronòmica, qui decideix fer-ho gairebé sempre ofereix un plat amb quatre olives per obrir l'estómac abans de l'àpat. Bé, doncs aquesta tapa per excel·lència a la restauració catalana és més saludable del que pot semblar en un inici.
I és que les olives tenen propietats antioxidants que són beneficioses per al cos, però també contenen àcids grassos saludables, àcids oleics i vitamina E. Amb tot això, es pot assegurar que les olives ajuden a tenir una bona digestió i també fan prevenir l'estrenyiment. Per les seves propietats, també poden disminuir el colesterol dolent i augmentar el bo.
Si ets un amant de les olives, de manera general hi ha via lliure per consumir-les, sempre amb moderació. Els experts asseguren que es poden menjar uns 25 grams d'aquest aliment al dia, cosa que vindria a ser un total de set olives. Sigui individualment o combinades amb amanides o altres plats, es tracta d'un dels aliments ideals per mantenir una dieta sana i equilibrada.
Però el principal motiu pel qual cal controlar el consum d'olives és la presència de sodi. Cal recordar que les olives passen per un procés de salinització perquè durin més temps, però això implica que integrin una gran quantitat de sal. Posant-hi números, 100 grams d'olives tenen entre dos i tres grams de sodi. És justament la quantitat màxima que recomana consumir l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en tot un dia.