Arròs, salsa de tomàquet, plàtan i ou ferrat. Aquesta és una de les combinacions gastronòmiques més populars a casa nostra. Un plat senzill, però amb sabor que tots hem menjat des de petits: l'arròs a la cubana. Però per què es diu així? Realment té arrels a Cuba?
Doncs no ben bé. L'arròs a la cubana no té l'origen a l'illa del Carib com tampoc té res a veure l'ensaladilla russa amb Rússia o la truita a la francesa amb França.
No obstant això, és cert que l'arròs és un dels aliments principals de la dieta dels cubans, i també el plàtan. I malgrat que no tingui allà l'origen, l'arròs a la cubana es va inspirar en els plats tradicionals de Cuba. De fet, recorda a plats com ara l'arròs a la criolla on també hi ha ingredients molt semblants. Amb la independència de Cuba, l'any 1898, molts expatriats van tornar a Espanya i això va provocar una expansió de les tradicions i costums cubanes a casa nostra.
Una d'elles va ser el menjar i amb el temps es va popularitzar un arròs amb salsa de tomàquet, ous i plàtans tot i que en algunes cases canvien la fruita per salsitxes o un tall de carn. Sigui com sigui, és una recepta que ja fa més de cent anys que cuinem i que continuarà sent protagonista a moltes famílies.