Un estudi revela el perquè algunes persones revisen diverses vegades si han tancat la porta de casa o del cotxe

La por de perdre el control pot ser la clau d’aquest comportament repetitiu, segons una nova investigació

Un porta oberta
Un porta oberta | Pexels / Jonathan Petersson
Adrián Roque
20 de setembre de 2024, 09:01

A tots ens ha passat algun cop: acabes de sortir de casa i, de sobte, et sorgeix el dubte inquietant: "he tancat bé la porta?" Tornes enrere, revises el pany, i potser fins i tot ho fas una o dues vegades més per assegurar-te’n. Per algunes persones, aquest acte puntual és simplement un reflex de la seva precaució. Però per altres, pot esdevenir una rutina compulsiva que genera ansietat.

La necessitat de revisar repetidament certes coses, com si la porta de casa o del cotxe està ben tancada sovint es veu com un comportament inofensiu. No obstant això, segons un recent estudi de la Concordia University de Montreal (Canadà), aquest hàbit podria estar relacionat amb el desig de mantenir el control i la por de perdre’l. Aquest estudi, publicat a la Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, revela una relació directa entre la por de perdre el control i el desenvolupament de comportaments obsessius.

Les persones que temen aquesta pèrdua són més propenses a repetir accions de control, com revisar múltiples vegades si una porta està ben tancada. A partir d’aquestes dades, els investigadors han començat a plantejar-se si aquests comportaments no són simplement precaucions exagerades, sinó una manifestació d’un trastorn d’ansietat subjacent.

Per què revisem tant?

Segons l’estudi dirigit pel psicòleg Adam Radomsky, les persones que tenen més por de perdre el control són també les que més sovint es veuen involucrades en aquest tipus de comportaments repetitius. A través d’un experiment amb 133 participants, es va posar a prova la hipòtesi que la percepció d’un risc alt de perdre el control augmenta la tendència a fer comprovacions constants. Als participants se’ls va fer creure que, segons un fals electroencefalograma (EEG), tenien un major o menor risc de perdre el control sobre les seves accions.

A aquells que pensaven que estaven en un risc alt se’ls va observar un comportament més meticulós i detallat en tasques senzilles, com controlar el ritme d’imatges en una pantalla, fins i tot quan no tenien un control real sobre aquestes imatges. Aquest patró d’accions no és aliè a les persones que pateixen trastorns com el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC).

Les persones que pateixen TOC sovint experimenten pensaments recurrents i negatius que els porten a actuar de manera compulsiva, intentant reduir l’ansietat causada per aquestes obsessions. Tot i que revisar si s’ha tancat una porta no és en si mateix una acció perjudicial, quan es fa repetidament i es converteix en una necessitat obsessiva, pot interferir seriosament amb la vida diària.

Un problema més comú del que sembla

Aquest estudi obre pas a una reflexió més àmplia sobre com l’ansietat i la por a perdre el control poden afectar la vida quotidiana de les persones. Tot i que molts podem identificar-nos amb la necessitat de comprovar moltes vegades si hem tancat la porta, la situació esdevé problemàtica quan aquesta necessitat es converteix en una compulsió.

El TOC és més comú del que es pensa, i sovint els trastorns mentals no es diagnostiquen adequadament perquè molts dels seus símptomes són interpretats com a "hàbits normals". Segons el Dr. Radomsky, una de les formes més efectives de tractar aquest tipus de trastorns és treballar en la reducció de les creences irracionals sobre la pèrdua de control. Això pot aconseguir-se a través de teràpies cognitives que ajuden els pacients a identificar i desafiar els seus pensaments obsessius, cosa que, a llarg termini, redueix la necessitat de repetir els comportaments compulsivament.

El control de la ment

L’estudi de la Concordia University ens recorda que la ment humana és complexa i que, sovint, la repetició d’accions aparentment inofensives pot ser un reflex d'ansietats més profundes. És important reconèixer els hàbits repetitius que interfereixen a la vida diària i buscar ajuda si és necessari. Repetir comportaments com revisar diverses vegades si hem tancat la porta pot semblar una qüestió trivial, però pot ser un senyal d’un problema més profund.

En definitiva, mantenir un equilibri entre el control i la relaxació és clau per a una vida saludable. De vegades, és necessari deixar anar una mica de control i confiar en la nostra capacitat de gestionar les situacions sense necessitat de revisar-ho tot múltiples vegades.