Un programa pioner del Clínic redueix l'hospitalització de menors amb trastorns mentals

Les visites a urgències cauen un 70% sis mesos després d'aplicar el nou model d'ingrés a domicili en joves i adolescents

Entrada de l'Hospital Clínic, en una imatge d'arxiu
Entrada de l'Hospital Clínic, en una imatge d'arxiu | Martí Jua
Nació
07 de novembre de 2023, 12:08
Actualitzat: 12:08h
L'HospitalClínic de Barcelona ha consolidat el primer programa de l'Estat d'ingrés a domicili per a menors amb trastorns greus de salut mental. La innovadora iniciativa ha permès reduir en un 20% les hospitalitzacions d'aquests pacients i ha fet caure un 70% les visites a urgències en els sis mesos posteriors a l'ingrés domiciliari.

El model se centra a proporcionar atenció mèdica i psicoterapèutica especialitzada a infants i joves de manera similar a la que tindrien a la planta d'hospitalització però en el seu entorn familiar. L'objectiu és adaptar el tractament a les necessitats individuals dels pacients i les seves famílies. Des del seu inici, el juny de 2021, han ingressat al servei 166 pacients. L'estada mitjana ha estat de 20 dies. 

"L'entorn proporciona més comoditat pel pacient, major adherència i continuïtat al tractament, més implicació de la família i evita els riscos de l'hospitalització psiquiàtrica, sent més eficient en termes de despesa", ha destacat el centre en un comunicat. El programa és dirigit per un equip multidisciplinari format per una psiquiatra infantil i dues infermeres, i integrat al dispositiu d’hospitalització domiciliària de l'hospital. 

Disposa de cinc llits i està dissenyat per tractar una àmplia gamma de trastorns com ara trastorns de l'espectre autista, trastorns psicòtics, trastorns de l'estat d'ànim, trastorns d'ansietat, trastorn obsessivocompulsiu, trastorns de conducta i trastorns alimentaris. El pla de tractament és personalitzat per cada pacient i inclou visites diàries els set dies de la setmana pel professional en psiquiatria o infermeria, així com coordinacions amb serveis socials i escoles. 

L'hospitalització domiciliària de menors amb psicopatologia aguda es planteja com un recurs per alguns pacients on el procés de recuperació implica una reorientació de l'individu i la implicació de la seva família en el procés terapèutic. Es dona un paper central a les estratègies d'afrontament en l'entorn natural i l'apoderament del pacient i la família, fet que redueix clarament l'estigma associat a l'hospitalització. 

D'aquesta manera, es permet que el menor tingui un tractament més intensiu, sobretot treballant amb les seves famílies, en un entorn més ecològic, sense els aspectes més negatius d'un ingrés hospitalari, i amb estreta col·laboració amb els pares. L'hospital també disposa del Programa d’Intensificació Domiciliària (PID), que dona una atenció integral i facilita l'accessibilitat a la cura en salut mental als menors i les seves famílies amb més dificultats per vincular-se als recursos habituals. La recuperació i vinculació posterior als recursos comunitaris de salut mental ha estat positiva en el 98% dels casos

Aquestes iniciatives es van iniciar com a resposta a la crisi postpandèmia caracteritzada per l'augment de la demanda a urgències de problemes de salut mental en infants i adolescents i la consegüent sobrecàrrega de la xarxa assistencial. El bon funcionament dels dos equips ha contribuït a millorar la qualitat de vida dels menors amb trastorns mentals, així com a disminuir de forma notable la necessitat d'assistència hospitalària.