El cervell humà pot resoldre problemes complexos millor que la IA, segons la UPF i Oxford

La investigació parteix d'una revolucionària teoria basada en la termodinàmica per descriure com s'organitza la ment al llarg del temps

La UPF i Oxford fan servir una tècnica revolucionària
La UPF i Oxford fan servir una tècnica revolucionària | Europa Press
Redacció
07 de maig de 2024, 10:15

Un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat d'Oxford han demostrat que el cervell humà és capaç de resoldre problemes complexos molt millor que la intel·ligència artificial (IA). La recerca s'ha publicat a Trends in Cognitive Science i parteix d'una revolucionària teoria basada en la termodinàmica per descriure com s'organitza la ment al llarg del temps. Així, ha revelat com, fins i tot, partint de nivells mínims d'energia, el cervell permet als individus sobreviure i, fins i tot, prosperar.

D'acord amb el treball publicat, que analitza factors com la turbulència, l'entropia o el desequilibri, l'organització jeràrquica d'aquest òrgan és clau en aquest procés. La teoria de la termodinàmica proposa que el manteniment de la vida es basa a evitar l'equilibri i considera que qualsevol organisme viu intercanvia constantment un flux de matèria i energia amb el seu entorn.

Segons aquest punt de vista, l'equilibri últim és la mort i, per tant, la supervivència depèn de mantenir-se tan lluny com sigui possible de l'equilibri. Segons els investigadors, el flux d'energia entre el cervell i l’entorn ambiental genera el desequilibri necessari per sostenir la vida. La teoria es basa en idees clau de la física i ha permès quantificar i caracteritzar el processament cerebral que porta al desequilibri amb un alt grau de precisió.

Gustavo Deco, director del grup de Neurociència Computacional del Center for Brain and Cognition de la UPF ha destacat que el més notable de la termodinàmica "és que permet descriure l'evolució de l'activitat cerebral al llarg del temps matemàticament i de forma específica en termes de producció d'entropia". És a dir, el cervell humà tindria unes eines que una IA mai tindrà.