
Solsona (ACN).- Aprendre els fets del 1714 a través del teatre. Aquest ha estat el principal objectiu del projecte 'Érem, som i serem. Història d'una guerra', de l'escola Arrels de Solsona. 90 alumnes d'entre 10 i 12 anys s'han posat aquest divendres a la pell dels personatges de la Guerra de Successió i han pujat dalt de l'escenari per escenificar els fets. Tot va néixer a partir de la idea de dues mares de l'escola i tothom s'ha involucrat en la iniciativa, des de la confecció a mà dels vestits fins a la redacció del guió. Mercè Badia, tutora de 6è, ha explicat que l'escola no pot quedar al marge del moment històric que viu el país. "Fa 300 anys Catalunya va viure uns fets importants i cal explicar-los" , ha dit.
Els alumnes de 5è i 6è de primària de l'escola Arrels de Solsona coneixen molt bé els fets del 1714, no només els han estudiat sinó que fins i tot han representat els seus personatges i, per uns moments, s'han sentit protagonistes de la història.
Foto: Ramon Estany

90 nens han commemorat aquest divendres el Tricentenari amb una doble representació als carrers del nucli antic de Solsona i al Teatre Comarcal. Aquest però ha estat el final d'un projecte que els ha servit per conèixer a fons la història. La Maria Alet, d'11 anys, ha explicat a l'ACN que ha estat una manera "divertida" d'estudiar els fets. Alet ha protagonitzat el paper de Josep de Moragues. "Un personatge molt important" , ha dit.
El projecte va néixer a partir de la idea de dues mares -una historiadora i una guia del castell de Cardona- que van plantejar la idea a l'escola. Des del primer moment, el centre educatiu i la resta de pares s'han involucrat en la iniciativa i han participat en el projecte, des de la confecció a mà dels vestits fins a la mateixa elaboració del guió.
Foto: Ramon Estany

Lídia Fàbrega és una de les mares ideòlogues del projecte i ha estat l'encarregada de redactar el guió. Explica que el més difícil ha estat buscar un fil conductor que captivés els alumnes, ja que els fets del 1714 "és una matèria complicada d'explicar als nens d'aquestes edats".
De la seva banda, Mercè Badia, tutora de 6è, ha explicat que l'escola no pot quedar al marge del moment històric que viu el país, ja que en cas contrari corre el risc de quedar "descontextualitzada i apartada" .
