
Aquest divendres 22 de juliol té lloc el segon concert del cicle Solsona Dóna la nota d'enguany. Serà a les 10 de la nit a la Plaça de Sant Joan i serà un concert gratuït, a càrrec del grup de música celta Slàinte. És una proposta cultural de l'Orfeó Nova Solsona amb el suport de l'Ajuntament de Solsona.
Slàinte pren el seu nom del famós brindis gaèlic i significa "salut", tant en irlandès com en escocès.
La formació neix al 1993, i des de llavors ha rodat per nombrosos escenaris tant catalans com d'arreu. És sens cap mena de dubte, el grup més veterà dins l'anomenada música celta a Catalunya.
Avui el seu repertori ha evolucionat, però sense perdre l'encís del so acústic i atlàntic que tant els caracteritza. Actualment es centra en les danses més frenètiques i les cançons més belles de les velles Hibèrnia i Caledònia (Irlanda i Escòcia), tot visitant la música bretona o la balcànica.
El tractament dels temes unit al so dels instruments autòctons irlandesos donen al grup un caràcter d'autenticitat que poc es veu (i s'escolta) per aquestes contrades. 100% Música acústica sense colorants ni additius. Les seves influències giren al voltant de grups com Planxty, Bothy Band, Kornog, Lúnasa, Michael McGoldrick, Flook, Solas ...
El concert s'acompanya a vegades de la dansa tradicional irlandesa (step dance) a càrrec d'una ballrina.
COMPONENTS
PELLO GARCIA (Uilleann pipe i low whistle)
Barceloní "refugiat" a Torelló i apassionat dels instruments de vent tradicionals (de les cornamuses sobre tot), en Pello s’inicia a la gaita gallega per passar més tard a d’altres com l'uilleann pipe o irlandesa, l’escocesa, la binioù bretona, el sac de gemecs, la mussette 16" francesa, la smallpipe escocesa, la boha gascona, la gajda búlgara... fins i tot s’apropa a la viola de roda o a l’acordió diatònic.
Ha rebut múltiples classes tant a escoles (Toxos e Xestas, CAT...) com en stages amb diferents mestres de tot arreu (Patrick Molard, Ronan Browne, Petko Stefanov, etc).
La seva experiència artística és força dilatada. Ha format part de grups com Nébeda (world fusió, 1 disc al mercat, gires internacionals), The Barnyard Boys (Cançó irlandesa), Ondina Xana (ball folk),Enric Cabreta (cantautor), etc. Igualment ha col·laborat amb destacats músics com Pep Sala, Adolfo Osta, Jaume Escala, Los Stompers, Camàlics, etc. Els seus projectes actuals són Cul de Sac (ball folk) , Caladrius (Animació medieval) i 3Q5(cobla de tres quartans).
Compagina la feina de músic professional amb la de donar classes i tallers d'instruments o danses tradicionals; o la de fer conferències sobre els mateixos temes.
QUIM LAMARCA (Violí, veu, mandolina i bodhrán)
Fill de Granollers, en Quim comença a tocar la guitarra i cantar des de ben jove, per estudiar més tard el violí. Aviat deixa el Conservatori (ben fet!) i s'endinsa en el fiddleirlandès, que res té a veure amb l'estil clàssic (direccions i cops d'arc , ornamentacions pròpies, etc.). Al mateix temps treballa altres instruments com la mandolina o el bodhrán.
Arrel dels seus viatges a Irlanda on contacta amb grans mestres, decideix aprofundir en els estils regionals de tocar el violí, tot aprenent les peculiaritats del cant tradicional irlandès i escocès.
Ha treballat amb diversos projectes: McAndrewbrothers (celta), Northwind (celta), Milendall (celta), Erin (celta), Ixliria (fusió). També ha impartit classes particulars de violí.
Actualment equilibra la seva feina com a músic amb la de tècnic electrònic de material musical.
FLAVIE LOUESDON (Acordió diatònic i violí)
Originària de la Bretanya francesa, na Flavie ha començat des de ben jove a tocar l'acordió diatònic (als 14 anys). Nascuda en un ambient familiar dedicat a la construcció d'instruments tradicionals, entra molt aviat en el món de la música folk i els fest noz (festivals de ball bretó).
Ha realitzat diversos tallers i cursets amb diversos acordionistes del seu país, com Yann-Fañch Perroches, Patrick Lefevre, Philippe Olivier, Remi Martin, etc. Al mateix temps s'apropa també al violí tradicional irlandès o "fiddle" de forma autodidacta.
Ha participat en nombrosos fest noz durant cinc anys, i també ha col·laborat amb alguns esbarts folklòrics com el Cercle Celtique de St.Brieuc.
Abans d'instal·lar-se a Catalunya, va treballar com professora d'acordió diatònic durant tres anys al Centre Cultural "Korn Boud" de Spézet, amb més d'una quarantena d'alumnes de totes les edats.
Actualment dona classes particulars i tallers d'acordió diatònic així com de danses bretones; i també és membre del grup d'animació medievalCaladrius, de Cul de Sac (ball folk) i de 3Q5 (cobla de tres quartans).
JORDI DE DIEGO (Guitarra acústica i bouzouki irlandès)
Nascut a Barcelona, al barri del Congrès (tot i que viu actualment al Clot), en Jordi s'interessa per la guitarra acústica i rep classes del prestigiós guitarrista Philippe Godelle. Ben aviat aprén diferents estils alternatius d'acompanyament com el DADGAD, el finger picking, etc.
Les seves influències són molt eclèctiques, van des de grups acústics de música celta o bluegrass fins al rock progressiu dels anys 70 o el jazz.
Ha format part d'un bon grapat de grups: Mandràgora Folk (ball folk), Nébeda (world fusió), Runa Ganja (world fusió), String Time (bluegrass)... i actualment forma part del grup de ball folk Cul de Sac i de Sada (fusió mediterrània). Tanmateix ha col·laborat amb d'altres músics com Ana Alcaide o el cantautor Julio Senador.Imparteix classes de guitarra acústica en diversos centres cívics, i treballa en el muntatge d'escenaris i estructures per a espectacles.