La família Riart dóna a l’Ajuntament el seu important fons documental

Consta de 800 unitats documentals i 21 pergamins d’entre els segles XIII i XIX

Publicat el 13 d’octubre de 2011 a les 13:10
Signatura del conveni Foto: Aj. Solsona

La família Riart ha fet la donació de la documentació del mas homònim de Lladurs a l’Ajuntament de Solsona per conservar-la i fer-la accessible a l’Arxiu Comarcal del Solsonès. Es tracta de l’ingrés més notable de fons documentals patrimonials de l’Arxiu Comarcal tant pel volum, com per l’antiguitat, amb una cronologia compresa entre els segles XIII i XIX, i la qualitat dels documents. 
 
Aquest matí, han signat el conveni amb què es formalitza la donació del fons documental del mas Riart de Lladurs al consistori solsoní l’alcalde, David Rodríguez, i l’exalcalde Jordi Riart. La família d’aquesta casa d’origen medieval manifesta que la documentació “és un patrimoni històric i documental que cal preservar per a les generacions i el més idoni és que sigui de titularitat de l’administració municipal solsonina i es conservi a l’Arxiu Comarcal del Solsonès”
 
Tant l’alcalde com el director de l’Arxiu Comarcal, Jordi Torner, han expressat el seu agraïment a la generositat dels Riart, en tant que el seu gest permetrà garantir “la integritat, la conservació i l’accessibilitat per als estudiosos” d’un fons que, a més d’aportar informació del patrimoni l’administració del mas, porta llums sobre altres àmbits amb “dades extrapolables” , i inclou documentació vinculada a l’administració pública. “És un arxiu d’un gran interès especialment per al coneixement de la documentació a l’època moderna”, destaca Torner. A més, “les referències de Solsona hi apareixen constantment”
 
Documentació municipal de Lladurs
 
La família Riart va tenir diferents membres relacionats amb les institucions públiques i la documentació municipal dels petits nuclis com Lladurs anterior a les reformes liberals del segle XIX va patir una dispersió molt important. Aquí també rau, segons el director de l’Arxiu Comarcal, la rellevància d’aquest fons. 
 
La donació està formada per unes 800 unitats documentals i 21 pergamins. Un primer grup de documentació, centrat en el mas Riart, està format per llibretes d’anotacions, censals, capítols matrimonials, testaments, àpoques i documentació judicial, entre d’altres, majoritàriament d’entre els segles XVII i XIX. Dins d’aquesta tipologia hi ha els pergamins, el conjunt més nombrós dels quals data del segle XVI. El segon grup, corresponent a documents oficials, sobretot de Lladurs, inclou informació relativa al cadastre, justícies i l’allistament de l’exèrcit.  
 
Testimoni del setge carlí
 
Com a anècdota, Jordi Riart explica que un dels rebuts inclosos en aquest fons deixa constància de la presència d’un membre de la família a un dels setges carlins, a mitjan segle XIX, per al qual va percebre uns diners a canvi de realitzar una tasca de vigilància. 
 
En aquests moments, una vegada formalitzada la cessió a l’Ajuntament, l’Arxiu Comarcal del Solsonès treballa en la classificació dels documents perquè puguin ser consultats. Els pergamins, a més, s’han de netejar i aplanar i, en algun cas, restaurar. 
 
Jordi Torner revisa un dels pergamins Foto: Aj. Solsona