Les bitlles catalanes tornaran a tenir lliga

El Consell Comarcal organitzarà una nova edició per a la temporada vinent

Publicat el 03 d’agost de 2016 a les 13:33
L’àrea d’esports del Consell Comarcal del Solsonès ja està treballant en la lliga comarcal de bitlles catalanes per a la propera temporada.
En l’edició 2015 – 2016 van ser un total d’onze equips i quasi un centenar de jugadors els que es van enfrontar en una competició  molt disputada i que va aixecar una gran expectació.
Obert a la participació
Des de l’àrea d’esports de l’entitat es vol animar a tothom que estigui interessat a participar en aquesta lliga, a formar un equip i a dirigir-se,  abans del proper 31 d’agost, a l’adreça de correu electrònic joventut@solsones.ddl.net.
Les bitlles catalanes s’han forjat com un esport que permet, no solament passar una bona estona fomentant la competició i la bona entesa, sinó també poder interactuar amb els veïns de la resta de la comarca aficionats a aquesta pràctica.

Breu memòria històrica

El joc de bitlles, profundament arrelat a tot Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació, apareix ja en diversos documents entre els anys 1376 i 1402, els quals deixen constància del fet de la seva pràctica.
Amb l’adveniment de la dictadura franquista, el joc sofrí una sobtada decadència que en molts llocs suposà la quasi total desaparició. Va ser a partir dels anys vuitanta quan el joc va retrobar el seu lloc i es va tornar a practicar de forma més extensa.
Es tracta d’un joc senzill, té per objectiu tombar cinc de les sis bitlles de què consta. Per fer-ho, el jugador llença fins a tres bitllots des d’una distància predeterminada.
Grans i petits, homes i dones, poden practicar les bitlles catalanes. Només cal tenir un joc de bitlles i una explanada, preferentment de terra, i ja es pot jugar. Cal combinar força i punteria per tal de superar-se a cada tirada, mantenir ferm el pols i saber-se concentrar.
Les bitlles catalanes s’han convertit en un esport federat i reglamentat, que no perden el seu caire tradicional i popular que fa que formin part de la nostra cultura.