El futur de la pagesia: la sobirania alimentària

Dimarts 20 de novembre, a les 20:00, xerrada sobre la sobirania alimentària amb en Gerard Batalla, pagès de la Noguera, membre de Som lo que sembrem i n.9 de la CUP-AE per Lleida

Publicat el 17 de novembre de 2012 a les 20:17
Gerard Batalla

L'alimentació és un dels pilars fonamentals de qualsevol societat. En les darreres dècades el sector agrícola i ramader ha patit un canvi enorme, passant d'una agricultura, ramaderia i pesca tradicional a un sistema global i industrialitzat altament dependent del petroli i de les importacions, i controlat per grans multinacionals del sector i de la distribució.
 
A conseqüència d'això, a casa nostra, una gran part de la pagesia ha hagut de plegar i una altra difícilment pot sobreviure sinó és amb subvencions. Unes subvencions que d'altra banda estan molt mal repartides ja que els més beneficiats són aquells que menys les necessiten. A d'altres llocs l'agricultura i ramaderia han quedat pràcticament inexistents, i a molts països els monocultius han portat a han portat a situacions de fam a gran part de la població. A més, aquest sistema és fràgil ja que tot queda lligat al preu del petroli que tendeix a l'alça degut a la crisi energètica que comença, i fàcilment provoca crisis alimentaries.
 
El progressiu despoblament de les comarques rurals, el Solsonès n'és un clar exemple, porta associades moltes altres problemàtiques, que acaben tenint l'arrel en que cada cop és més difícil dedicar-se a la pagesia i la conseqüent marxa de persones que s'han d'anar a buscar la vida en un altre sector. Per altra banda, el nostre medi natural ha estat configurat tal com és ara a partir de molts segles d'activitat humana, tan agrícola com ramadera, arrelada al territori, i l'abandó de les zones rurals porta lligat tota una sèrie de problemàtiques de caire ecològic i ambiental, els incendis forestals la més coneguda.
 
És evident, doncs, que cal un replantejament de la situació. Des de la CUP Alternativa d'esquerres creiem que és possible una altra forma de funcionar que pot donar una sortida viable a la pagesia tan a casa nostra com a arreu, i que garanteixi una alimentació saludable per a tothom.
 
Estem parlant de la sobirania alimentària, què consisteix en que els productes es consumeixin a prop d'on es produeixen evitant el màxim els intermediaris, sobretot les grans cadenes de distribució. Aquest fet repercuteix positivament en molts aspectes. El fet que hi hagi pocs intermediaris afavoreix que hi hagi uns preus més justos per als productors; que sigui produït a prop redueix transport i per tant consum de petroli, i afavoreix que es busqui la qualitat ja que ho hem de consumir nosaltres mateixos; buscar la qualitat porta a produir ecològic que repercuteix positivament tant sobre el planeta reduint contaminacions com sobre la salut humana. Per altra banda el consum de productes de proximitat, lligat amb una potenciació de la producció artesana, afavoreix la viabilitat de la pagesia a casa nostra i que l'agricultura i la ramaderia generin ocupació.
 
Per parlar i debatre tot això i el que surti hem convidat al Gerard Batalla, pagès veí de la Noguera, que treballa en la conservació de varietats i races antigues de Ponent, membre de Som lo que Sembrem, Slow Food Terres de Lleida i número 9 a la llista de la CUP-AE per Lleida, i en Josep Antoni Vilalta, exregidor de la CUP a Torà. L'acte serà el dimarts 20 de novembre a les 20:00h a la Sala d'actes del Casal de Cultura. Organitzat per la CUP Alternativa d'Esquerres.