
En la reunió de la Junta Directiva, celebrada aquest matí a l’Ajuntament de Solsona, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha decidit passar a l’acció davant l’ofensiva de la Delegació del Govern a Catalunya contra els ens locals independentistes. S’ha pres la decisió de preparar una demanda judicial contra la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna. Ho han anunciat l’alcalde de Vic i president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal, i l’alcalde de Solsona i membre de la directiva, David Rodríguez.
.jpg)
Els batlles independentistes denuncien “l’assetjament judicial per motius ideològics” contra ajuntaments catalans. Fins a data d’avui, Llanos de Luna ha interposat un total de 184 processos judicials contra consistoris i consells comarcals, 14 dels quals han estat desestimats o arxivats. Concretament, es tracta de 71 denúncies per sobirania fiscal, 60 per la guerra de banderes, de les quals una és contra el Consell Comarcal del Solsonès; 41 per declaracions de “territori català lliure i sobirà”, una de les quals correspon a l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, i 11 pel pagament de quotes a l’AMI, una de les quals recau sobre l’Ajuntament de Llobera.
La demanda judicial que interposarà l’AMI es fonamentarà en la presumpta “malversació de fons públics” de la Delegació del Govern amb aquestes accions contra els municipis, “en lloc d’ajudar-nos en moments de dificultats”, ha explicat Vila d’Abadal.
En la reunió d’avui a la capital del Solsonès l’AMI també ha nomenat un nou secretari, un gest que s’ha dotat d’una forta càrrega simbòlica, ja que es tracta del batlle socialista Marc Mur, de Flix. “Reforcem, així, que dins el pensament socialista de Catalunya també hi ha gent que defensa el dret a decidir i alguns, fins i tot, la independència”, ha expressat el president. “CiU, ERC, la CUP, però també el PSC, estan dins d’aquest moviment”.
Primer trimestre del 2014, impostos a l’Agència Tributària de Catalunya
Entre altres qüestions, els municipis independentistes també han parlat de la sobirania fiscal. La seva fita és que durant el primer trimestre de l’any que ve ja es puguin pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya, una qüestió que s’està treballant amb el govern de la Generalitat.
Una pregunta clara i sense interpretacions
Així mateix, els batlles han valorat l’enquesta que es va fer a 3.000 ciutadans, de la qual conclouen que “la societat catalana reclama la celebració de la consulta i unitat política”, ha dit Josep M. Vila d’Abadal. L’AMI aposta pel referèndum la tardor de l’any que ve i demana una pregunta clara, que només es pugui respondre amb “sí” o “no”. “No pot ser interpretable, perquè aleshores tornaríem a l’inici del procés”, destaca el representant dels alcaldes sobiranistes. Així mateix, l’AMI demana “unitat del poble de Catalunya i dels partits polítics”, que “han de fer un esforç per treballar conjuntament”.
Abans de la reunió de la Junta Directiva, l’alcalde solsoní ha acompanyat el president de l’AMI a reunir-se amb la majoria d’alcaldes del Solsonès a la seu del Consell Comarcal. En aquests moments, 13 dels 15 municipis de la comarca pertanyen a l’associació. Riner, Lladurs i la Molsosa són els únics que encara no en formen part, tot i que és previst que properament també s’hi integrin.
Solsona va aprovar adherir-s’hi el desembre del 2011, i des del març de l’any passat David Rodríguez és membre del Consell Directiu de l’entitat. Aquest òrgan de govern està format per un representant de cada comarca catalana. El batlle solsoní també és vocal de la comissió executiva.
L’AMI té en aquests moments 713 membres associats, dels quals 677 són ajuntaments, 28, consells comarcals i dues diputacions, 5, entitats municipals descentralitzades i un consorci. El seu principal objectiu és sumar esforços per aconseguir la creació d’un estat propi per a Catalunya en el marc de la Unió Europea.
