Es crea una comissió per commemorar a Solsona els fets del 1714

Tot i que la ciutat no va ser escenari de fets rellevants de la Guerra de Successió, sí que va participar-hi col•lateralment

Publicat el 14 de novembre de 2013 a les 18:09

Solsona també participarà en la commemoració dels 300 anys dels fets del 1714 a Catalunya. S’ha creat una comissió que ha començat a posar fil a l’agulla a la documentació sobre la ciutat de l’època i que preveu coordinar els actes que s’organitzin l’any que ve al municipi amb motiu del Tricentenari.
 
Formen part d’aquesta comissió l’alcalde, David Rodríguez; la regidora de Cultura, Sara Alarcón; els arxivers mossèn Enric Bartrina i Jordi Torner –aquest últim també com a secretari de l’associació Amics del Museu–; el secretari del Centre d’Estudis Lacetans, Marcel•lí Corominas; el director del Museu Diocesà i Comarcal, Jaume Bernades; Mercè Bonany, en representació de l’Aula d’Extensió Universitària; Lídia Fàbregas, d’Òmnium Cultural del Solsonès, i Míriam Montraveta, tècnica municipal de Cultura. Així mateix, per a properes reunions, es vol convidar a integrar-s’hi les directores dels dos centres de secundària de Solsona. 
 
Aquest organisme, que es reunirà mensualment –la propera trobada es farà el 5 de desembre–, té l’objectiu d’aglutinar sota un mateix paraigua les activitats que les entitats locals prevegin organitzar l’any que ve amb motiu del Tricentenari i, alhora, dur a terme alguna iniciativa pròpia per tal que Solsona tingui un paper actiu en la commemoració. És previst que el calendari d’activitats de l’any que ve inclogui conferències, sortides divulgatives i alguna exposició, entre d’altres.  
 
Abans de crear-se la comissió, l’alcalde i la regidora de Cultura van reunir-se amb mossèn Enric Bartrina i Jordi Torner per valorar el posicionament de Solsona en aquella època. Si bé la capital del Solsonès no va ser escenari de cap fet rellevant durant la Guerra de Successió, sí que va participar-hi col•lateralment. Tal com explica Sara Alarcón, “hem de prendre part en el programa commemoratiu, perquè la ciutat va contribuir a aquest episodi històric del nostre país amb la fabricació d’armes de foc durant el Setge de Cardona, per exemple, i amb personatges i esdeveniments que van alterar la quotidianitat”.   
 
Entre els elements que s’estudien hi ha el paper de la indústria d’armes de foc de la ciutat, l’ocupació francesa en dues ocasions, els miquelets solsonins que van integrar-se en les tropes austriacistes o el rol de la Confraria dels Dolors, que tenia presència a Solsona i que estava formada per francesos partidaris de Felip V. 
 
També hi ha personatges històrics, com per exemple el metge Joan de Miquel, que va convertir-se en un símbol de la resistència contra les tropes borbòniques i va ser assassinat a trets d’escopeta el 1713 al carrer de Sant Pau. D’altra banda, la derrota del combat comportà l’expulsió de la diòcesi del bisbe Dorda, que havia estat ministre de l’arxiduc Carles. Aquests i altres temes van ser documentats per l’historiador solsoní Ramon Planes en un escrit sobre la Guerra de Successió a Solsona publicat en el programa d’actes de la Festa Major del 1984. 
 
Crida a les entitats
 
Des de la regidoria de Cultura s’enviarà una carta a les entitats i associacions perquè facin arribar a la comissió tots els actes commemoratius que planifiquin per a l’any que ve. “Així s’evitarà la duplicitat d’esforços i millorarem la difusió de les activitats”, destaca Alarcón. El correu electrònic de contacte a través del qual es recolliran les propostes és cultura@ajsolsona.cat
 
La celebració del 300 aniversari dels fets que van derivar en l’aprovació dels decrets de Nova Planta, a partir dels quals els Països Catalans van passar a ser regits per l’organització política pròpia de Castella, és una iniciativa liderada en l’àmbit català per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat. La comissió constituïda a Solsona tindrà la funció de vehicular la informació de les activitats que s’organitzin a la ciutat i comunicar-los a l’equip organitzador del Tricentenari.