L’Aplec del Pi de les Tres Branques preveu unes 3.000 persones

L’Ajuntament de Castellar del Riu afirma que la Diada tindrà ressò internacional | L’ANC realitzarà una V humana de 1.400 persones i 50 metres amb el Pi com a punt central | El vaguista de fam, Jaume Sastre, serà el representant de les Illes

Publicat el 17 de juliol de 2014 a les 23:25
El Pi de les Tres Branques, amb una de les branques tallada.

L’Ajuntament de Castellar del Riu, que organitza l’Aplec del Pi de les Tres Branques, preveu que aquest any entre 2.500 i 3.000 persones s’acostin al Pla de Campllong per celebrar una de les Diades més significatives del Berguedà. 
 
Ho ha explicat a NacióBerguedà el regidor que s’encarrega de l’Aplec, Xavier Raja, que ha dit que aquesta edició serà especial per l’ atemptat que l’arbre centenari símbol dels Països Catalans va patir el passat mes de maig , així com per la proximitat de la consulta sobiranista el proper 9 de novembre. 
 
En aquest sentit, el regidor ha considerat que molta gent hi assistirà fent un acte de patriotisme, més enllà de les 1.400 persones que l’ Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja arrossegarà per la V humana de més de 50 metres que té previst fer amb el Pi com a vèrtex i punt central. A més, ha explicat que l’Aplec també tindrà ressò internacional, ja que s’hi han interessat diversos mitjans europeus, entre els quals una televisió alemanya, que ha confirmat l’assistència. 
 
Pel que fa a l’organització, la carretera que arriba fins el Pi quedarà tallada des de les 8.00 del matí, de manera que els cotxes hauran d’aparcar, com cada any, abans del trencant que hi arriba. A partir de les 10.00, l’ANC començarà a coordinar l’estructuració de la V gegant de 1.400 persones, que es formalitzarà i fotografiarà des de l’aire a les 10.30 hores.  Una vegada acabada, es realitzaran els parlaments, en els quals hi participarà el professor mallorquí que va fer una vaga de fam durant 40 dies per la llengua, Jaume Sastre, en representació de les Illes Balears i Pitiüses . També parlarà el politòleg i escriptor Roger Buch en representació del Principat, l’historiador del País Valencià David Garrido i el vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany.
 
Cap a les 12.30, els Castellers de Berga realitzaran un pilar davant de l’arbre centenari, es llegirà el poema de Jacint Verdaguer i es farà la tradicional ofrena al Pi. Després, es cantarà l’Himne Nacional de Catalunya i, a pocs metres de l’arbre mutilat, l’Esquerra Independentista començarà l’acte polític al Pi Jove. Pel que fa als discusos, Anna Alsina parlarà en nom de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga , Marc Pujals en representació de l’organització juvenil ARRAN , Roser Valverde en nom del Casal Panxo de Berga i Manel López com a membre d’ Independència per canviar-ho tot .
 
L’atemptat contra el Pi
 
La matinada del 13 de maig, el Pi de les Tres Branques va patir l’amputació d’una branca. A dia d’avui encara no se sap qui en va ser el responsable, tot i que va ser “expressament i amb un xerrac”, segons va explicar en el seu moment l’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Soler. 
 
Des d’aquell moment, han estat diverses les mostres de dol i ressentiment, doncs l’arbre, un pi roig Pinus silvestris, és el símbol de la unitat dels Països Catalans i va ser considerat arbre monumental de Catalunya el 20 d’octubre de 1987. Això és així, fins el punt que la Diada d’enguany preveu superar totes les expectatives, un factor positiu després del descens de participació que va comportar deixar d’organitzar el Rebrot a Berga.
 
La seva reconstrucció
 
Segons ha explicat Raja, la reconstrucció de la tercera branca del Pi no s’ha pogut efectuar finalment abans de l’Aplec. Malgrat això, ha assegurat que la Generalitat està realitzant sondejos per analitzar la qualitat del terreny i veure si seria possible col·locar uns ancoratges amb bigues de ferro per agafar les branques. 
 
“S’haurà de veure quina conclusió serà la més raonable”, ha afirmat el regidor. A més, ha dit que l’Ajuntament en tindrà l’última paraula i que encara s’ha de decidir si és millor restaurar-lo d’alguna manera o deixar-lo així “perquè el món sàpiga què li va passar”. Amb tot, ha indicat que “finalment, s’haurà de tocar de peus a terra i fer una valoració real de la despesa”.