
Marta Rovira va introduir l’acte públic comentant que la campanya Ara República Catalana, iniciada ja al mes de juny, tenia l'objectiu de sumar més gent al 'què' [la independència de Catalunya]; i que vist el consens en aquest punt després de la manifestació de l’11s, ara caldrà fer èmfasi en el 'com'.
Parlant del 'com', va explicar que en el context actual la resposta vàlida és «democràcia». Que és seguint les regles del sistema democràtic (eleccions constituents i referèndum) com s’obtindrà la legitimitat que porti a un ràpid reconeixement per part de la majoria de països del món. En aquest sentit, Marta Rovira, advocada en la seva vida professional, va desgranar com en el cas de Kosovo, el Tribunal Internacional de Justícia va declarar la legalitat del procediment seguit pel nou Estat: eleccions democràtiques amb observadors internacionals, declaració unilateral d’independència i referèndum popular.
També va fer referència als tòpics infundats que s’estan proclamant des del món unionista per a fer agafar por a la població catalana, com ara la pertinença a la UE, el
pagament de les pensions o la viabilitat econòmica del nou Estat català.
En referència a la continuïtat dins de la UE no està explícitament previst en la legislació europea ni en un sentit ni en un altre. En aquest punt, Marta Rovira va explicar com es pot abordar des de dos punts de vista: com a successió d’estats i tenint en compte la ciutadania individual. En el primer dels casos, ja hi ha estudis de juristes independents de prestigi que avalen que existiria una successió d’estats i que, els dos nous estats, heretarien automàticament els drets i compromisos de l’estat espanyol. En el segon dels casos, tenint en compte que els ciutadans catalans també tenim la ciutadania europea, aquesta no ens pot ser privada pel fet de l’exercici d’un dret democràtic. Una altra cosa seria allò que, un cop independents, decidíssim els propis catalans.
Pel què respecta a les pensions, també es pot abordar des de dos punts de vista, tant el col·lectiu com l’individual. En el col·lectiu, es constata el fet que a Catalunya hi ha un superàvit important (8.000 milions d’euros en els darrers cinc anys) en el pagament de les pensions mentre que a l’Estat espanyol ha entrat en pèrdues recentment. En l’àmbit individual recorda com el dret a la prestació és individual, com el reben els treballadors espanyols que van treballar a Alemanya, i que cadascun de nosaltres podria reclamar-lo.
Després de desgranar també altres temes, diverses intervencions van aportar altres
qüestions al debat, van fer referències a la unitat necessària entre els partits que aposten per la independència i van preguntar per les febleses que pot tenir el Govern en aquest procés. Marta Rovira va respondre aquesta darrera dient que Esquerra Republicana es posa al servei del Govern per fer realitat la independència de Catalunya i també va remarcar que el Govern, si té febleses al seu interior, val més que actuï i les depuri ràpidament abans que l’Estat espanyol no les utilitzi per a desprestigiar el procés d’independència.
