Política

Pla de xoc de la Diputació per agilitzar la liquidació dels expedients retardats per causes burocràtiques

Dels 14,8 milions d’euros concedits als ajuntaments i el consell comarcal del Solsonès des de l’any 2019 en diferents plans econòmics, actualment estan en procés de justificació i liquidació un tot...

  • La Diputació s’ha reunit amb el Consell d’Alcaldies de la comarca del Solsonès
Publicat el 23 de febrer de 2025 a les 08:02

La Diputació de Lleida ha posat en marxa un pla de xoc amb l’objectiu d’agilitzar la liquidació dels expedients que s’han vist retardats per raons burocràtiques i alenteixen la tramitació dels posteriors. Així ho ha anunciat el president de la Diputació, Joan Talarn, que acompanyat del vicepresident Agustí Jiménez, s’ha reunit amb el Consell d’Alcaldies de la comarca del Solsonès, presidit per l’alcalde de Pinell, Benjamí Puig, per tal de fer un repàs municipi a municipi de l’estat de tramitació dels ajuts concedits i els que estan en fase de concessió.

El president Talarn ha explicat que amb els recents canvis efectuats a la Intervenció General de la Diputació i una primera anàlisi duta a terme als diferents departaments, s’ha pogut determinar que, especialment, la fiscalització de les justificacions del Pla d’Inversions Locals de l’any 2018, i que permetia justificar accions dels ajuntaments fins a l’any 2022, va generar un inexplicable tap burocràtic que, amb el temps, ha generat un alentiment en procediments posteriors.

Talarn ha recordat que a partir de l’any 2020 la Diputació va reformular la seva relació amb el món local de la demarcació, amb la distribució dels fons públics a la totalitat dels ajuntaments amb plans fonamentats en l’equitat, la transparència, el respecte a l’autonomia municipal i els criteris de discriminació positiva en favor dels municipis en risc de despoblament i que viuen en l’entorn de muntanya. En aquest sentit, ha volgut posar en valor que el pressupost de l’any 2020 va destinar 37,5 milions d’euros a ajuntaments i consells comarcals, i aquest 2025 se’n preveuen 64,5 milions, la qual cosa suposa doblar l’esforç de la Diputació en favor del món local de Lleida, Pirineu i Aran.

El vicepresident Jiménez ha posat de manifest que la implementació del sistema de transferències, per primera vegada l’any 2024 al Pla de Cooperació Local, ha estat un dels mecanismes per alliberar part de la càrrega administrativa que comporten aquests expedients, ja que els consistoris reben els diners durant el primer quadrimestre de l’any. Igualment, la incorporació de sis nous tècnics a l’àrea permeten desbloquejar discrepàncies burocràtiques que impedien la liquidació dels fons concedits anys abans. El sistema de bestretes sobre els ajuts concedits, que a l’actualitat ja són del 100%, també ha permès injectar major liquiditat als consistoris.

Talarn ha anunciat que a partir de l’any 2026 el sistema de transferències també s’aplicarà al Pla de Salut, l’altre gran expedient de distribució de fons entre ajuntaments i consells comarcals, però que en aquest cas està directament vinculat a inversions i manteniments en matèria de salut pública o hàbits saludables. Els dos plans sumen, en el pressupost d’enguany, un total de 26 milions d’euros.

Talarn i Jiménez han coincidit en recordar a les alcaldies que la concessió d’un ajut està sempre subjecta a determinades condicions que ha de complir l’entitat beneficiària per rebre els diners dins dels terminis marcats per les degudes justificacions de les despeses subvencionables. Canvis d’obres, retards en les adjudicacions corresponents per part dels ajuntaments, gran part d’ells amb recursos humans limitats, i discrepàncies dels equips tècnics d’ajuntaments i Diputació fan que alguns expedients tornin a la casella de sortida de la feixuga tramitació.

En el cas concret de la comarca del Solsonès, la Diputació de Lleida i els seus organismes autònoms han concedit 14,8 milions d’euros als ajuntaments i el consell comarcal des de l’any 2019 en diferents plans econòmics. Actualment estan en procés de justificació i liquidació un total de 8,4 milions, dels quals 3,3 milions corresponen als exercicis anteriors a l’any 2023, dels quals una tercera part no estan plenament justificats pels ajuntaments. Uns altres 5,1 milions d’euros estan en període de tramitació dins dels terminis legals de justificació i uns altres 1,3 milions estan en període de concessió durant l’any 2025.