Pujol no pot deixar de ser «Molt Honorable», avisa un expert en protocol

Carles Cortina, secretari de l'associació catalana del gremi, recorda que cal fer "arranjaments" legislatius per retirar el títol a l'expresident | La llei actual no permet tampoc que l'exlíder català pugui renunciar

Publicat el 31 de juliol de 2014 a les 16:10
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Foto: ACN

L'expert en protocol i secretari de l'Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals, Carles Cortina, ha explicat a Nació Digital que, d'acord amb la llei actual, a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol no se li pot retirar el títol de Molt Honorable Senyor, contràriament al que semblaria voler fer el Govern després de la confessió de l'exlíder català. Cortina recorda l'existència d'un decret que ho impediria: el 189/1981 de 2 de juliol, que estableix les normes de protocol i cerimonial en l'àmbit del Govern català i que en un dels seus articles, el 18, contempla que l'expresident rebria el tractament de Molt Honorable Senyor, fins i tot després d'abandonar el càrrec pel qual se li va atorgar.

"En un dels punts de l'article -explica Cortina- es diu que els expresidents de la Generalitat i el Parlament, els exconsellers i expresidents dels organismes territorials escollits per sufragi rebrien el mateix tractament que quan estaven en exercici". Així doncs, l'expert manifesta que aquest reconeixement "els vindria de lluny, de 1981", ja que en aquest terreny "Catalunya ha estat capdavantera donat que el primer ordenament de precedències [on es regula el lloc que ha d'ocupar cada autoritat] de l'Estat espanyol és de 1983".

La legislació espanyola va fixar aquests aspectes a través del Reial Decret 2099/1983, però "nosaltres ens vam anticipar dos anys", diu Cortina, "ens ve de Pere el Cerimoniós aquesta preocupació per la litúrgia i el cerimonial", sosté l'expert subratllant que en tot moment parla a títol personal, sense entrar "a valorar les coses que s'estan parlant, perquè no em toca", en referència a les declaracions de membres del Govern sobre aquesta qüestió.

Tampoc pot renunciar a "president fundador" de CDC

Cortina creu que en la situació actual Pujol pot renunciar a ser president honorífic de CDC, però no pot renunciar en canvi a ser-ne el president fundador. "Crec que no perquè la història no es pot canviar, una cosa és la presidència honorífica", avisa Cortina i l'altra la de fundació. Retornant al tractament de Molt Honorable Senyor, l'expert reitera que aquest s'ha aprovat en seu parlamentaria, de manera que "qualsevol modificiació hauria de venir per aprovació en seu parlamentària, sobretot quan no es contempla en el text que hi pugui haver una revocació dels honors".

El cert és que hi ha reglaments d'honors i distincions que ja contemplen que si el beneficiari se'n fés indigne mereixedor se li podria retirar, "però aquí no és el cas", assenyala l'expert. En aquest context, parla de les possibles sortides: "O fer una resolució ad personam, que només afecti a Pujol o bé, en seu parlamentària, fer una resolucó o llei que afecti a tots els casos". Cortina es mostra sorprès de la situació actual ja que creu que els assessors del Govern són coneixedors de les normes. "Imagino que la naturalea del fet i la manera com s'han precipitat els esdeveniments ha comportat aquesta obnubilació passetgera, que suposo que ja se solucionarà".

Que rebi tothom

Cortina recupera també precedents històrics que no han aixecat tanta polèmica com la de Pujol en aquests moments. Per una banda, el cas de l'exconseller Jordi Ausàs, condemnat en un afer de contraban, que té el càrrec de Molt Honorable Senyor, o el del també exconseller Jaume Roma. Un altre cas recent, citat per Cortina, seria el de l'expresident de les Illes Balears, Jaume Matas, que acaba d'ingressar a presó a Segòvia. "No em sona que s'hagi reclamat que se li retiri el tractament", diu. L'expert opina que si se li ha de retirar el tractament de Molt Honorable a Pujol caldrà fer "arranjaments" a la llei, però troba que en cap cas seria oportú que la retirada fos "fruit de la precipitació".

Cortina es mostra crític amb algunes declaracions que s'han fet sobre l'expresident: "Es té la sensació que aquesta persona no ha fet mai res bé per Catalunya, i alguns haurien d'anar en compte amb les declaracions que fan perquè a casa seva tenen prou problemes i haurien de ser més curosos i prudents". Al mateix temps, afegeix, "jo crec que aquest tema és greu, perquè no és una cosa que estigui pendent de prova, sinó que ell mateix ha confessat i aquí se li ha de reconèixer la valentia".

L'expert en protocol afirma que ha experimentat "una gran tristesa" pels fets al voltant de la confessió d'ençà de la publicació del comunicat divendres passat. "Pujol ha estat el meu president durant 23 anys i quan algú ocupa un període tant dilatat en la història del teu país, es converteix en un referent i, lògicament, en un símbol". Així doncs, sent una barreja de "tristesa i incredulitat: encara no m'ho crec, suposo que hi ha més coses de les que diuen, o potser les coses són d'una altra manera de com les diuen".

Aportacions de Pujol al protocol

L'expert reconexi a Pujol aportacions al protocol. En aquest àmbit, relata, l'expresident "va pronunciar una frase antològica, que defineix a la perfecció què és el protocol: 'El protocol és la plàstica del poder'. Amb set paraules ho va definir tot, per tant la seva aportació al món del protocol també hi és".

Carles Cortina, secretari de l'Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals, ha estat també cap de protocol del consell comarcal del Berguedà i de l'Ajuntament de Berga, així com de l'empresa Carbons Pedraforca.