Solsona s’afegeix unànimement al recurs d’insconstitucionalitat contra la reforma local de l’Estat

L’alcalde alerta que la ciutadania podria percebre els efectes de la nova llei partir de final del 2015 en forma de retallades

Publicat el 07 de març de 2014 a les 19:11
Foto: Ramon Estany


Amb el suport unànime de tots els grups municipals, el Ple de l’Ajuntament de Solsona s’ha sumat al recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de l’Administració local del govern espanyol. Aquest era el punt que va motivar la celebració d’una sessió extraordinària ahir al vespre. 
L’Ajuntament va donar llum verd a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Llei de racionalització i sostenibiltat de l’Administració local (LRSAL), aprovada el desembre passat. Era necessària l’adopció de l’acord com a mínim per majoria absoluta. 
 
L’alcalde, David Rodríguez, va advertir que, “tot i que la ciutadania no és conscient dels efectes d’aquesta reforma legislativa, la seva aplicació no afecta únicament els càrrecs electes i el personal de l’Administració, sinó que retallarà els serveis públics”. 
 
Rodríguez va citar un article del catedràtic Rafael Jiménez Asensio, expert en Dret i Administració local, que arremet contra la LRSAL. En aquest sentit, va denunciar que la llei va en la línia contrària a la immensa majoria de reformes locals que s’han produït a Europa i s’ha construït d’esquena a la Carta Europea d’Autonomia Local. 
Igualment, lamenta que es pretén reforçar el paper de les diputacions provincials, mentre es debilita les institucions amb legitimitat democràtica directa, que són els ajuntaments, alhora que s’incentiva la privatització dels serveis públics. A més, es considera que amb la reforma erosiona la política local, mentre que no s’aconseguirà el suposat estalvi de 8.000 milions d’euros. 
El grup municipal de CiU hi va votar a favor per tal de permetre afegir-se en bloc als ajuntaments de l’Estat decidits a dur la reforma local davant del Tribunal Constitucional. El portaveu, Francesc Azorín, va recordar que és necessari un mínim de 1.200 ajuntaments que representin una població de 7,3 milions d’habitants.  
 
Aquesta llei “és un cop de gràcia a la democràcia” . Així de contundent es va manifestar la regidora socialista a l’Ajuntament solsoní, Encarna Tarifa, per argumentar el seu posicionament. “Creiem que es poden prestar millors serveis amb menys recursos des dels ajuntaments, perquè la proximitat abarateix els costos” , va afirmar. 
 
El Ple també va aprovar amb el suport unànime de la corporació una moció de la Diputació de Lleida en favor de l’acord del Consell de Governs Locals de Catalunya en defensa de l’autonomia local i que es manifesta en el mateix sentit.