Antón Costas imprimeix optimisme sobre la tendència de l’economia

El president del Cercle d’Economia va obrir la XIX Jornada Econòmica del Solsonès que organitza l’ens comarcal

Publicat el 13 de maig de 2014 a les 21:26
Antón Costas Foto: Ramon Estany

Aquest passat dissabte al matí va tenir lloc la dinovena Jornada Econòmica del Solsonès que organitza el Consell Comarcal. La trobada en clau econòmica de la comarca que se celebra cada any s’ha convertit en el tradicional preludi de la Fira de Sant Isidre que enguany es portarà a terme del 16 al 18 de maig.
 
El president del Cercle d’Economia, Antón Costas, va obrir el matí amb una conferència sobre els reptes de l’economia i les empreses en el futur. El plat fort de la dinovena jornada no va decebre. Dins d’una acurada anàlisi dels indicadors econòmics va assegurar que “fa anys, quan encara no s’havia iniciat la recessió, vaig escriure en un article polèmic titulat “Estem bé, però anem malament”, avui puc dir que “Estem malament, però anem bé”” .
 
El professor de la UB va acompanyar aquesta afirmació d’una previsió de ritme de creixement molt positiva per l’economia espanyola i catalana comparant-ho amb la resta de països veïns. També va voler deixar clar que “una cosa és que el ritme de creixement remunti i l’altra que totes les famílies de base ho notin ràpidament, la segona part costarà més temps”.
 
D’altra banda, Costas també va explicar “el miracle de l’exportació” . Segons l’economista el fet diferencial que fa més competitius els nostres productes a l’exterior és la qualitat. “La qualitat ens permet fins i tot augmentar una mica els preus dels productes, per la qual cosa és vital tornar a apostar per la qualitat” .
 
Per últim, va aprofitar per postular la Formació Professional com una solució per a reduir l’important desocupació existent. “Vull felicitar al president del Consell Comarcal del Solsonès per ajudar a tirar endavant, amb l’escola i les empreses d’aquí, el projecte de Formació Professional que casa l’oferta formativa amb la demanda laboral del lloc” . Costas va matisar que el fet de disposar de molts graus de FP “no és suficient, cal que la FP estigui estretament lligada a l’evolució empresarial, com el cas que s’ha fet al Solsonès”.
 
A instàncies de les preguntes dels assistents l’expert econòmic va explicar que “actualment el millor que poden fer els joves és anar a l’estranger a formar-se i conèixer noves realitat”. En aquest sentit, afegia que “no s’ha de veure això com una emigració sinó com una mobilitat professional, atès que no dubteu que en el futur el 80 % d’aquest jovent tornarà i el 20 % restant que no ho faran seran un fantàstic pont de negocis i contactes del país a l’exterior”.
 
Van completar la jornada Francesc Rufas, consultor i professor de la FUB, que va parlar sobre estratègies de diferenciació i fidelització i Mercè Gamell, d’opsimatia.com, que va explicar la tendència que presenta el futur cap a l’organització de tipus col·laboratiu. Va cloure la jornada el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres.