El dia 1 de març a Barcelona, l’associació Fènix ha participat a la jornada «Celebra la vida desprès del càncer» organitzada per la Federació Catalana d’Entitats contra el càncer (FECEC); jornada que tenia com objectiu conèixer les dificultats i necessitats actuals de les persones que han superat o cronificat un càncer i sensibilitzar-ne la societat.
La creixent taxa de supervivència del càncer tant a Catalunya com a la resta de l’estat, implica la necessitat de garantir el benestar i la igualtat d’oportunitats de les persones un cop finalitzen els tractaments.
Saber gestionar els símptomes de les seqüeles dels tractaments, identificar un referent en els equips d’atenció mèdica que faci un seguiment un cop superada la malaltia, implantar protocols per gestionar la tornada a la feina i als estudis i poder disposar de psicooncólegs a tots els centres, son algunes de les principals conclusions que s’han extret d’aquesta 3 a edició de la jornada.
L’acte ha estat inaugurat per la presidenta de la FECEC Maria Assumpció Vilà i per la secretària d’Atenció i Participació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Gloria Gálvez
A la jornada s’han tractat aquests i altres aspectes, a travès de xerrades d’experts, grups d’experiències i música en directe. Els diferents professionals que han aportat els seus coneixements han estat Mariona Vilaclara, psicooncòloga del Consorci Hospitalari de Vic, que ha parlat dels aspectes psicològics de viure un càncer crònic; Eduardo Brignani, psicòleg i psicoterapeuta especialitzat en família, discapacitat i malalties minoritàries, Marc Sánchez, treballador social, i Estela López, neuropsicòloga de l'AFANOC i del Servei d'Oncohematologia pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron, que han tractat sobre l’atenció als joves i adolescents amb càncer; Alicia Noguera, infermera gestora de casos de l'Hospital del Mar, que ha parlat sobre el retorn a la quotidianitat; i Assumpta Soler, coordinadora del Programa de Cures i Atenció Integrada de l'Ajuntament de Barcelona, que ha compartit el seus coneixements sobre el paper del cuidador durant un procés oncològic.

Posteriorment, els assistents s’han dividit en quatre grups per tal d’escoltar i compartir les seves històries amb la malaltia, i copsar les necessitats de cada col·lectiu. De les conclusions extretes, la FECEC Junts contra el Càncer i les entitats federades, com l’associació Fènix, podran millorar els seus serveis que ofereixen a les persones amb càncer i als seus familiars i continuaran fent incidència amb les administracions per a la defensa dels seus drets. Aquests grups han tingut el suport de Nephila Health Partnership, empresa especialista en crear i impulsar iniciatives innovadores dirigides a pacients.
Finalment l’acte ha finalitzat amb una actuació de Symbios Duo, amb la cantant Laia Puy i el teclista Sergi Rodríguez.