Cap a on va el Centre Sanitari?

Posicionament del grup d'ERC arran dels canvis en la gestió del Centre succeïts la darrera setmana

Publicat el 14 de novembre de 2013 a les 19:25

La cara de sorpresa que mostraven tots els consellers comarcals, fos quin fos el seu color polític, en la darrera sessió del Ple del Consell, evidenciava que la dimissió del Sr. Albert Muntada com a conseller comarcal s'havia produït d'una manera absolutament inesperada per tothom. Aquesta es produïa l'endemà que el mateix Sr. Muntada hagués presentat la seva dimissió com a director executiu del Centre Sanitari. 
La forma com aquestes dimissions s'han dut a terme ha fet saltar totes les sospites (si encara en quedaven) que alguna cosa prou important i preocupant està passant en la gestió de l'equipament de serveis més important de la nostra comarca.
És de tots conegut que els representants d'ERC sempre hem estat en desacord que el Sr. Albert Muntada fos el director executiu del Centre Sanitari pel seu alt perfil polític. Pensem que aquesta feina l'ha de desenvolupar un professional de la gestió pública, un llicenciat en direcció i/o administració d'empreses o equivalent, i que s'accedeixi a la plaça mitjançant un concurs públic.
Certament, l'Albert deixa el Centre quan els seus números encara permeten continuar mantenint un servei de qualitat (val a dir que el mèrit és, abans que res, de l'excel•lent tasca dels seus professionals), però el cost pagat és molt alt: s'ha anat privatitzant el Centre, es lloguen els locals a mútues privades, el servei d'habitacions privat només se'l poden permetre la gent amb molts recursos econòmics (qui pot pagar els 118 euros que val cada dia d'estada?), s'ha afavorit, per tant, a la gent amb més poder adquisitiu i s'ha perjudicat a les classes baixes que són les que més pateixen, especialment greu quan el romanent és positiu però, en canvi, es destina a finançar el Consell Comarcal enlloc de facilitar l'accés dels ciutadans a aquests serveis. I tot això quan totes les inversions s'han fet amb diner públic. Ha estat partícip de la reducció de serveis, retallada en ambulàncies, en servei de guàrdies, recol•locació del personal sense consens entre els professionals, s'ha suprimit la sala d'autòpsies judicial, etc. I encara no hem parlat de determinades adjudicacions d'obres o serveis.
Tanmateix, de tot això el Sr. Muntada n'ha estat un actor molt important, però no pas l'únic. Moltes decisions no es prenen al Centre sinó al Consell Comarcal, el president del qual també és el màxim representant del Centre. Pensem, per tant, que caldria desvincular ambdues institucions. No ens podem permetre que les decisions preses en l'àmbit de la salut tinguin la mateixa connotació polititzada que les que es prenen al Consell.
Respecte a la nova direcció imposada pel President del Consell Comarcal, creiem que tots els problemes endèmics que arrossega de fa temps el centre sanitari difícilment es solucionaran. No hem vist mai que una empresa amb uns 100 treballadors no tingui un gerent o un director, una persona física que doni la cara i a qui et puguis dirigir i exigir responsabilitats quan hi ha un problema. Ara hi haurà quatre tècnics que coordinaran la gestió. Molt ens temem que aquesta manera de gestionar és una manera d'escapolir responsabilitats, en certa mesura perquè probablement ningú no vol assumir-les com a pròpies però també, perquè al capdavall, les decisions de veritat s'acabaran prenent on s'han pres fins ara, que és al Consell Comarcal. 
La manera com aquesta direcció ha estat presentada als membres de la Junta del Centre Sanitari, forçant-los a votar una decisió sense voler donar la totalitat dels detalls de la mateixa, no fa preveure res de positiu. Tanmateix, però, cal ser prudent. Donem marge a la nova gestora per a que pugui fer la seva tasca i esperem a veure els resultats. Ben aviat veurem com evoluciona i si són capaços d'imprimir un perfil propi al Centre Sanitari al marge de tacticismes polítics.