L’associació de voluntariat internacional Deixant Empremta organitza un nou intercanvi juvenil del 2 d’abril al 10 d’abril a Sant Llorenç de Morunys. El projecte, que porta per titol Stay Open, Think Critical, girarà al voltant del pensament crític i del despoblament. Aquest intercanvi és possible gràcies a les subvencions d’Erasmus+ i hi participaran 25 joves d’arreu d’Europa, entre ells dos nois de la comarca del Solsonès.
Durant una setmana, joves d’Espanya, Portugal, Romania, Grècia i Lituània conviuran a l’alberg La Torre del Baró per formar-se en pensament crític i reflexionar al voltant del despoblament. L’objectiu final de l’estada és la creació d’una revista que promogui i revalori les zones rurals, amb la voluntat de reduir l’allunyament del talent juvenil d’aquests territoris. La revista es podrà consultar gratuïtament i en línia.
Centrar el projecte en el despoblament i la ruralització és una oportunitat i, a la vegada, una necessitat en un lloc com el Solsonès, explica el Nil Ballarà, president de Deixant Empremta i organitzador de l’intercanvi: "El Solsonès és una comarca amb molt potencial, però que depèn molt del sector primari i del turisme. Sant Llorenç, que encara és més petita, té oportunitats reduïdes i això provoca que hi hagi despoblament. El desenvolupament del pensament crític pot ajudar a créixer i a canviar el pensament de la comarca i del poble".
El projecte fomenta un intercanvi cultural, tant intern entre els participants, com extern, amb els ciutadans de Sant Llorenç de Morunys, afegeix Nil Ballarà: "El projecte té un impacte multicultural, fomenta el pensament crític pel fet de conviure amb persones d’altres cultures i maneres d’entendre el món". Durant l’estada, els joves també tindran l’oportunitat de visitar Sant Llorenç i conèixer de primera mà iniciatives locals de la comarca.
A més, l’educació no formal serà la forma de treballar durant tot l’intercanvi, i serà a través d’activitats i dinàmiques que es tractarà el pensament crític, el ruralisme i el despoblament, conclou el Nil Ballara: "L’educació no formal és molt més inclusiva, té en compte la diversitat i dona oportunitats a persones que en un sistema d’educació formal no en tenen tantes, dona alternatives i permet que econòmicament sigui possible per molts dels joves".