
Després de prop de quinze anys en una situació de provisionalitat al complex esportiu del carrer del Pedraforca i un procés alentit per diversos esculls urbanístics, la inversió de prop de 6 milions d’euros s’ha traduït en un nou centre –estrenat l’abril passat– amb una superfície construïda de més de 3.000 metres quadrats amb quatre aules d’infantil, sis de primària, un gimnàs, cuina i una pista poliesportiva. S’ha guanyat espai, llum natural i una estructura arquitectònica que facilita la comunicació entre comunitats, el treball entre
nivells i l’organització d’activitats docents fora de l’aula. Es tracta, a més, d’un edifici energèticament autosuficient.

Cambray ha elogiat la nova escola, perquè “l’espai és important” i ha destacat la necessitat de fer evolucionar el sistema educatiu, en tant que “allò que es feia fa deu anys, avui ja no serveix”, en al·lusió als canvis en el currículum escolar. Igualment, “l’educació ha de fer un pas endavant i saber quines escoles volem i com volem que siguin”.
[h3]Una obra feta a mida[/h3]
Tant l’alcaldessa, Judit Gisbert, com el president de l’AFA, Jordi Vilalta, han subratllat la flexibilitat dels serveis tècnics del Departament d’Educació que va fer possible introduir modificacions al projecte, fins i tot durant l’execució de l’obra, per ajustar l’equipament a la línia pedagògica de l’escola. “Ens han permès que fos la nostra escola”, ha remarcat Gisbert.

Foto: Ramón Estany
La lluita i el treball compartits, durant tots aquests anys, entre comunitat docent, equip directiu, famílies i administracions ha estat també una de les premisses compartides en els parlaments. En aquest sentit, s’ha posat de relleu la participació activa de les famílies, que es considera nuclear en el l’anomenat “esperit vinyetaire”. L’AFA fins i tot ha pres part en l’adequació de les instal·lacions i del pati, tal com ha explicat Vilalta.
[h3]Defensa de l’escola inclusiva[/h3]
I és que “una escola no és un edifici, sinó que la formem tota la comunitat educativa”, ha sentenciat la directora, Anna Serra, que ha agraït la feina feta pels equips de gestió que l’han precedit i les famílies que han fet possible arribar fins aquí. Serra ha aprofitat aquest moment per defensar l’escola inclusiva, “on les diferències siguin vivències per a tot l’alumnat”. Ho ha fet en un context de preocupació entre les famílies i la comunitat docent de les escoles públiques solsonines per l’anunci d’Educació de retirada al Vinyet del suport intensiu d’escolarització inclusiva (SIEI), fins ara compartit amb l’escola Setelsis gràcies a un innovador model implantat al Solsonès des del 2003 basat en la itinerància dels recursos d’aquest servei –des de fa dues setmanes, es negocia com mantenir els recursos actuals per garantir l’acompanyament que requereixen els infants amb necessitats educatives especials.

Aquesta qüestió ha estat també motiu de protesta davant l’ajuntament, on s’ha rebut el conseller a primera hora de la tarda, i a l’exterior de la nova escola.
Gonzàlez-Cambray no ha sortit indemne de les manifestacions que el segueixen allà on va. Però a Solsona, tant els regidors de la CUP com docents de Setelsis i El Vinyet i diverses famílies han posat l’accent en la reivindicació de l’escola inclusiva i que es respecti la voluntat d’escollir centre de les famílies amb infants que necessiten el SIEI.

El titular d’Educació ha escoltat els manifestants, ha recollit una carta dels cupaires que plasma aquesta demanda per escrit i s’ha compromès a buscar la millor solució. Tant ell com la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Gemma Boix, han assegurat que “el SIEI no deixarà de funcionar i s’augmentaran els recursos per als infants amb aquestes necessitats”.