
Els diputats del grup parlamentari del PSC Cristòfol Gimeno i Òscar Ordeig han reclamat aquest dimarts al Govern que doni "respostes" sobre el futur de la planta de Tradema a Solsona gairebé un any i mig després de tancar. "Reclamem respostes a les accions que fa més d'un any es van aprovar al Parlament i a dia d'avui no tenim ni solucions ni alternatives" , ha denunciat Gimeno, qui també ha demanat al Govern que "no encarregui més estudis i concreti accions". De la seva banda, el comitè d'empresa ha expressat que "estem recelosos i dolguts per com s'ha portat el tema" , ja que "enlloc de fer passos endavant s'estan fent passos enrere". Els extreballadors no descarten engegar noves mobilitzacions.
El PSC ha denunciat aquest dimarts des de les portes de Tradema la "inacció" del Govern per buscar solucions al tancament de la planta solsonina. Segons ha apuntat Cristòfol Gimeno, "fa més d'un any que no tenim respostes, ni solucions ni alternatives i tenim la sensació que la situació cada cop està pitjor". El diputat socialista ha explicat que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va plantejar diverses solucions al tancament de Tradema però ha manifestat que "a dia d'avui estem igual" que al principi. Per això, ha dit, "volem reclamar l'atenció del Govern" i també que "ens respongui les preguntes que fa dos mesos li vam fer des del grup parlamentari i encara no tenim resposta",
De la seva banda, Òscar Ordeig, ha manifestat que el Govern "ha fet moltes declaracions i notes de premsa però més d'un any i mig després encara hi ha molts temes per concretar". "S'han reubicat zero treballadors, s'han instal·lat zero empreses i la inversió en euros a la planta de Tradema també ha estat zero", ha denunciat Ordeig, qui ha afegit que "ha començat el compte enrere perquè les prestacions d'atur dels treballadors ja comencen a acabar-se" . El diputat ha ressaltat que Solsona té un "potencial molt important" en quant a massa forestal i també amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, de manera que s'ha preguntat: "Si creiem amb la biomassa i amb el clúster de la fusta a què esperem?".
Des del grup parlamentari socialista, els dos diputats han anunciat que "farem les iniciatives parlamentàries que faci falta i vindrem els cops que calgui a Solsona fins que el tema se solucioni". També han reclamat al Govern que "posi sobre la taula" en quin estat es troben les negociacions "per veure quines opcions hi ha i, a partir d'aquí, anar tots a la una" . A més, Ordeig ha reclamat que la gestió dels boscos i la massa forestal sigui una "estratègia de futur per la Catalunya interior" . Segons ell, a les zones rurals i de muntanya hi ha un "greu problema" perquè es dóna un "empobriment molt major que a les capitals amb la despoblació i l'embelliment de la població".
El comitè d'empresa es mobilitza
Els representants del comitè d'empresa de Tradema han expressat que durant el darrer any i mig "hem estat molt tranquils i hem deixat passar el temps a veure si es feien coses" però "no descartem fer actes més reivindicatius, si cal". Jordi Casas, expresident del comitè de Tradema, ha expressat que "estem recelosos i dolguts per com s'ha portat el tema i, enlloc de fer passos endavant s'estan fent passos enrere" . "Fa molt temps que les notícies són mínimes i cada cop pinten pitjor i, per això, reclamem els compromisos personals que van adoptar els dirigents de la Generalitat de reindustrialitzar la zona i lluitar per Tradema" , ha manifestat Casas.
El comitè ha posat sobre la taula que "molts treballadors van decidir no acollir-se al trasllat a altres plantes del grup perquè hi havia perspectives de continuar a Solsona" . Casas ha denunciat que "no hi ha una implicació clara" de la Generalitat i creu que "s'estan donant llargues" . El president del comitè ha recordat que es van acomiadar 132 treballadors, dels quals 92 no van acollir-se a cap pla de prejubilació o trasllat. En aquest sentit, Casas ha apuntat que la situació és "dramàtica" perquè molts dels treballadors són majors de 45 anys i la prestació d'atur comença a esgotar-se.
Casas ha explicat que, tot i que els representants dels treballadors no estan implicats en les negociacions, s'informa puntualment de la situació a través del departament d'Empresa i Ocupació. Per això, ha dit que té coneixement que "el gran projecte empresarial que semblava que s'havia d'instaurar i que podria representar molta ocupació ha decaigut per qüestions de la nova política energètica". Segons Casas, en aquests moments la Generalitat "està treballant amb quatre o cinc projectes més petits relacionats amb la fabricació de pèl·let".