
Per a l’any que ve els contribuents solsonins veuran congelats la gran majoria de tributs locals. Amb els únics vots favorables del govern, el Ple municipal va aprovar ahir al vespre la modificació de quatre de les 33 ordenances fiscals, entre les quals no hi ha cap impost. El regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, va referir-se a una proposta que correspon bàsicament a “la reestructuració i alta d’alguns serveis municipals”. “No pretenen encarir res, sinó fixar unes taxes que no existien”. Les discrepàncies polítiques van focalitzar-se principalment en l’IBI, un dels motius amb els quals els dos grups de l’oposició van argumentar la seva abstenció.
Una de les taxes que variaran és la dels serveis funeraris per tal d’incorporar-hi el preu de 150 euros per l’ús de l’antic Club Sant Jordi per a funerals civils, així com els desplaçaments de la funerària municipal fora de la població. Ha de servir, per exemple, per dur difunts a incinerar, un servei que “abaratirà moltíssim el cost que hauran de pagar les famílies”, segons el responsable d’Hisenda.
Una altra és la taxa dels serveis de l’Escola Municipal de Música, d’acord amb la petició formulada per la direcció del centre. En aquest cas s’actualitzen preus per incloure-hi el cost de material escolar, variable en funció del grau, i s’hi afegeix el préstec d’instruments per a estudiants (10 euros) i per a entitats amb ànim de lucre (30 euros) a fi de cobrir-ne el manteniment per a possibles deterioraments.
El consistori també regula a partir d’ara el preu d’adopció de gossos del centre de recollida d’animals abandonats (de 150 a 180 euros) i la connexió a l’enllumenat públic per a marxants i firaires (5 euros el dia). Finalment, es modifica l’ordenança relativa als serveis de promoció turística i comercial d’acord amb la reordenació de les visites guiades consensuada per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i l’Associació Ithaca.
El PDECat reclama una major rebaixa en la contribució
El grup municipal del PDECat va recordar el seu vot favorable a la revisió de les ordenances fiscals de l’any passat perquè se’ls va dir que hi hauria un estalvi en el rebut de l’IBI en un 9 per cent. “Trobem que això no ha estat així o, almenys, el contribuent no ho ha percebut”, va expressar el seu portaveu, Marc Barbens, per la qual cosa va demanar que aquest impost es rebaixés adaptant el tipus impositiu. En aquest sentit, la formació de Barbens continua reivindicant bonificacions en l’impost sobre els béns immobles per a famílies nombroses i monoparentals i per l’estalvi energètic i d’eficiència energètica.
Ramon Xandri va respondre que enguany s’ha produït una rebaixa en aquest rebut del 8,91 per cent. A més, “la pressió fiscal de l’IBI a Solsona està molt per sota de la mitjana de Catalunya”, va reblar.
El PDECat també va reclamar bonificacions per a persones en situació d’atur, famílies nombroses o receptors de la renda mínima d’inserció en la taxa per a documents administratius, així com una disminució del preu de compulsa. Igualment, va sol·licitar un reajustament de la plusvàlua en “casos perversos de transmissió per herència en situacions de pobresa o risc d’exclusió social”.
Pel que fa a la plusvàlua i l’IBI, l’alcalde, David Rodríguez, va explicar que, si bé no hi ha bonificacions, “l’Ajuntament ofereix diferents tipus d’ajut en funció dels informes dels Serveis Socials” i quant als documents administratius, va respondre que “se’n pot parlar l’any que ve per a casos excepcionals”.
La CUP, per una fiscalitat progressiva
El debat polític més intens es va produir entre el govern municipal i Alternativa per Solsona-CUP, que, igual que l’any passat, va reclamar una fiscalitat progressiva. La formació liderada per Òscar Garcia va manifestar que el fet de mantenir intacte l’impost sobre els béns immobles “suposa deixar d’implementar mesures de justícia social”. Es referia també a la possibilitat d’augmentar l’impost als majors propietaris “per tal que paguin més aquells que més tenen” i introduir bonificacions i subvencions per a les famílies que ho estan passant més malament.
Garcia va lamentar que no s’hagin materialitzat encara els compromisos de l’equip de govern de treballar en les propostes presentades per ApS-CUP l’estiu de l’any passat. Així mateix, va demanar si la modificació de l’IBI que hi haurà els propers anys inclourà una pujada del coeficient del 10 per cent en immobles d’ús no residencial amb més valor cadastral, i si s’exigirà el pagament de l’impost a l’Església pels edificis no destinats al culte.
Ramon Xandri, per la seva banda, va recordar que les mesures de la CUP s’han estudiat detingudament, però no poden recollir-se per al 2017 a l’espera de “dues actuacions importants que ha de realitzar el Cadastre i que suposaran la variació del valor de molts immobles del municipi”. L’alcalde va subratllar que molts dels immobles amb més valor corresponen a empreses i “en l’actual situació econòmica, no és el moment d’apujar impostos, sinó d’estar al costat dels empresaris i la creació d’ocupació”.