Torà s'endinsa aquest cap de setmana en el seu peculiar carnaval

Divendres i dissabte la vila toranesa s'omplirà d'actes festius per a tots els públics i edats

Publicat el 02 de febrer de 2024 a les 08:14
Actualitzat el 02 de febrer de 2024 a les 08:43
Torà, municipi del sud del Solsonès, celebra aquest cap de setmana la festa del Brut i la Bruta, una festa recuperada pel jovent del poble l'any 1990. Una de les primeres coses que es decidí va ser el canvi de data del dijous llarder al cap de setmana anterior al carnaval oficial, donant així el tret de sortida als carnavals. També es produí un canvi de nom de Festa de la Llordera a la Festa del Brut i la Bruta utilitzant només el nom de Festa de la Llordera com a afegitó.

Aquest canvi és produí per donar un to més desenfadat a la festa, tot seguint la tònica dels carnavals moderns. Al 1991 es van recuperar els cinc personatges (Bonic, Bonica, Brut, Bruta i la Lloca) representats per gent del poble.

A diferència d’antany ara sí representats tant per nois com per noies. A partir d’aquest moment, les comparses ja no tindrien l’objectiu de recollir viandes porta a porta. El Bonic i la Bonica seguirien ballant a les diferents places del poble, i el Brut i la Bruta farien mofa del seu ball. La Lloca passaria a ser un element simbòlic que seguiria la comitiva dalt del ruc però sense la funció de guardar el menjar recol·lectat. Els seguirien els nois vestits de festa.

A partir del 1994 s’introduïren a més els gegants de mans lliures a la festa, amb la creació del Brut. A aquest primer gegant el seguirien la Bruta (1995), el Bonic (1996), la Bonica (1997), el Brau Constantí (1998) com a símbol del poble, el Sargentet (2002), el Brutet (2012) i la Bruteta (2017).

Agenda d'actes

Divendres 2 de febrer
16.00 h Rua Infantil

Al CEIP Sant Gil iniciarà la rua amb els petits Bruts i Brutes del “CEIP Sant Gil” i de la “Llar d’Infants el Jardí”

17.30 h Parc Infantil
Inflables, jocs i música per a que els més petits s’ho passin d’alló més bé.

21.30 h La Nit del Constantí
Nit temàtica que paròdia els Sant Fermins, fent honor al brau Constantí. Iniciarà amb un sopar i seguidament tindrà lloc una competició de toro mecànic acompanyat de la millor música amb DJ BigFriday i DJ David Beatz.

Dissabte 3 de febrer
11.00 h Carnaval Infantil

A la plaça de pati s’iniciarà una rua amb on ens portarà fins al convent de Sant Antoni de Pàdua on s’acollirà l’espectacle del Jaume Barri per als més petits.

17.00 h Pregó de carnaval
A la plaça del Pati es donarà el tret de sortida a la part més tradicional de la festa: el pregó, la dansa del Bonic i la Bonica, els ballets de gegants, etc.
L’entrega de l’estatueta de la Bruta al millor balcó donarà pas al pregó, ple de sorpreses
i sense deixar de banca en cap moment la sàtira i l’humor.

acte seguit
Ballets

El seguirà la dansa del Bonic i la Bonica al so dels violins i, per acabar-ho els ballets dels gegants.

Rua de carnestoltes
La dansa del Bonic i la Bonica, i els ballets de gegants donarà el tret de sortida a la rua, encapçalada pels gegants, grallers, Xaranga Damm-er, personatges i comparses.

Botifarrada i Bingo Brut
Els entrepans de botifarra i el bingo brut donaran per acabada la tarda al pavelló.

23.00 h Nit de disfresses
Un tret característic de la festa són les disfresses, aquestes tindran el seu màxim moment desplendor en el concurs de disfresses.
Les difresses i la resta de gent ballaran al ritme de cap de cartell Buhos, i també dels grup de versions Banda Neon i el DJ Sendo.