La PAHC Baix Montseny celebra un any de la recuperació del Bloc Caliu a Sant Celoni

Propietat de la Sareb, abandonat i sense acabar, ara hi viuen sis famílies

El Bloc Caliu recuperat per las PAHC Baix Montseny ara fa un any
El Bloc Caliu recuperat per las PAHC Baix Montseny ara fa un any | PAHC Baix Montseny
Redacció
26 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:19h

La PAHC Baix Montseny ha celebrat aquest 25 de gener el primer aniversari de la recuperació del Bloc Caliu a Sant Celoni. Es tracta d'una construcció d'habitatges que forma part de l'Obra Social de la PAH i és el primer bloc de pisos recuperat per la PAHC Baix Montseny. La propietat és de la Sareb, portava més de 8 anys buit, abandonat i sense acabar.

Quan hi van entrar el 25 de gener de 2020, els pisos estaven en molt mal estat, sense instal·lació elèctrica ni d'aigua. També estaven trencades o incompletes les cuines i els lavabos. "Gràcies al suport i l'energia de les companyes de la PAHC, voluntàries i veïnes de la comarca, en poques setmanes els pisos estaven en condicions dignes per a ser habitats", expliquen des de la PAHC Baix Montseny.

Actualment hi viuen i l'omplen de vida sis famílies. Al Bloc Caliu s'ha creat una comunitat de veïnes, fonamentada en els valors del respecte, suport mutu, la cooperació i la solidaritat, valors que promovem des de la PAHC. Les veïnes del Caliu es reuneixen quinzenalment en assemblea per a tractar i resoldre temes referents al bloc, la comunitat i per a donar-se suport en cobrir les necessitats del dia a dia i d'aquesta manera no perdre l'esperit de comunitat, espina dorsal del projecte. D'altra banda, les veïnes segueixen vinculades a la PAHC assistint a les assembles i donant suport a d'altres companyes.

El mes de juliol va arribar la primera demanda de la Sareb. Com se sap, la Sareb (conegut també com a "banc dolent") va ser creada durant la crisi del 2008 per a absorbir els "actius tòxics" de la bombolla immobiliària, cases acabades o a mig acabar sense vendre i els deutes de constructores i promotores en fallida. "Tots aquests actius els vam pagar amb diners de totes". recorden des de la plataforma.

La PAHC ha començat la negociació amb la Sareb i amb l'Ajuntament de Sant Celoni per tal d'aconseguir lloguers socials per a totes les famílies del bloc segons s'estipula a la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. "Des de la posició de força per a la negociació que ens dona haver recuperat i donat vida a un edifici buit volem fer prevaldre l'ús social de l'habitatge", remarca  la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme.