Viladomiu Nou es reinventa per convertir-se en un pol cultural

L'aposta cultural a la Torre de l'Amo es complementarà en el futur amb la recuperació de l'antic teatre, que ha d'estar llest el 2019, i una petita residència d'artistes

05 de juliol de 2018, 16:23
Actualitzat: 06 de juliol, 4:27h
El president de CivitasCultura, Toni Puig, amb el regidor Lluís Vall a Viladomiu Nou.
El president de CivitasCultura, Toni Puig, amb el regidor Lluís Vall a Viladomiu Nou. | Pilar Màrquez Ambròs
La Torre de l'Amo busca reinventar-se i convertir-se en un espai on els creatius del Berguedà, però també d'arreu, mostrin les seves obres, especialment plàstiques, però també de teatre, dansa i música. La proposta de dinamització de CivitasCultura, l'empresa que va guanyar el concurs a l'abril per gestionar fins a set recursos turístics i culturals, obre nova etapa a Viladomiu Nou i ho fa amb el Festival Colònia Oberta, que presentarà un primer tast del que vol acabar sent una programació continua a la colònia. El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, ha explicat que l'objectiu és fer de la colònia "un pol cultural" i no només museogràfic. Vall ha avançat aquest matí que "l'any 2019, si res no canvia, tindrem acabat el teatre de Viladomiu Nou, i ens plantegem un petit projecte de residència d'artistes a l'antiga llar d'infants". "Això ens ajudarà a fer un triangle d'activitats que juntament amb la Torre de l'Amo ens servirà per dinamitzar la colònia i omplir-la de vida cultural", ha dit. 

Viladomiu Nou recuperarà, doncs, l'any que ve, l'antic cinema - teatre, que suposa la construcció d'aquest equipament en planta baixa, més dues plantes superiors per a ús polivalent. Les que s'hauran d'enllestir són les últimes fases d'aquest projecte, en el qual ja s'ha treballat anteriorment. Les obres han de començar a principi de desembre i enllestir-se l'any 2019, segons Vall. El cost d'aquesta actuació, segons ja va explicar l'ajuntament el 2017, és de 743.203 euros, el 50% dels quals s'assumiran a partir del FEDER. A l'equipament s'hi va declarar un incendi a la dècada dels 80, un fet que va obligar a enderrocar-lo anys després.

Tot plegat és un projecte de futur. El primer pas és, però, donar vida cultural a la Torre de l'Amo. Per obrir la nova etapa, el Festival Colònia Oberta programarà aquest estiu activitats durant tots els divendres i diumenges de juliol i agost i el primer cap de setmana de setembre. Entre altres, la companyia Bubulina Teatre presentarà l'obra "Conversa de Meuques", el 20 de juliol; i hi actuarà Santi Mion amb la seva viola de gamba, el diumenge 29 de juliol. "Aquest estiu ens guanyarem aquest espai, ens establirem, i l'any que ve, continuarem amb més força", ha comentat Toni Puig. 

El públic que s'apropi a aquesta proposta cultural de la Torre de l'Amo també podrà gaudir de la casserrenca Èleonore Niubó, amb la seva arpa elèctrica, el diumenge 12 d'agost. Puig ha posat en rellevància que "la Torre de l'Amo va ser el motor del tèxtil en la primera industrialització de Catalunya, i ara serà un espai on teixir des de les arts". "Ha de ser un espai important d'art en el conjunt del país, i també ens proposem fer un cicle d'art contemporani i exposicions permanents", ha avançat. En total, al festival d'enguany s'hi han programat onze activitats. 

Espectacles, visites i exposicions

"No som dels que arribem i diem que el que hi havia abans no estava bé, les visites teatralitzades de Tràfec Teatre són increïbles, i s'han fet espectacles que han funcionat molt bé", ha especificat Puig. "Continuarem fent visites guiades i teatralitzades, però aquest edifici és súper emblemàtic i és clau per la colònia i l'entorn de Gironella, i hi volem tenir un programa cultural i dedicar la Torre de l'Amo a les arts intensives, a la part baixa de la Torre hi ha espai per fer-hi exposicions sensacionals durant tot l'any", ha apuntat.

Les exposicions començaran de la mà del col·lectiu Carn Magra, amb una performance el 21 de juliol. A més, s'exposarà l'obra de quatre dones fotògrafes, amb un acte inaugural el 24 d'agost. També s'obriran les visites guiades a col·lectius vulnerables. 

Puig ha destacat que volen donar protagonisme als artistes de casa, si bé també obriran la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou a propostes d'artistes catalans i de fora del país. "Hi volem fer un canvi revolucionari, obrir-nos a l'art", ha dit. Lluís Vall ha recordat "l'estratègia cultural" que CivitasCultura ha aplicat fins ara al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola i que ha tingut bons resultats.
 

Roda de premsa de presentació del Festival Càpsula Colònia Oberta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Malauradament encara ens costa atraure el públic del territori, de manera que Colònia Oberta busca despertar aquest interès no només amb una aposta museística, sinó cultural i musical", ha afegit Vall. En aquest sentit, Toni Puig també ha assegurat que buscaran col·laborar amb les escoles de música de la comarca, amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i amb l'Institut del Teatre de Catalunya. "Aquells artistes que comencen o que volen fer coses diferents, els acollirem a Viladomiu Nou", ha comentat Puig. A més, Toni Puig s'ha mostrat partidari d'establir també sinergies amb altres entitats que treballen a les colònies com el Konvent. 

Vall ha assenyalat que tot allò que es projecta ha de tirar endavant fruit d'una col·laboració positiva "entre una iniciativa privada i una iniciativa pública"". "Des de CivitasCultura també ens hem posat en contacte amb l'associació de veïns de la colònia, com ens va suggerir l'alcalde David Font, i ja vam fer-hi un concert extraordinari per festa major", ha afirmat Toni Puig. 

Lluís Vall ha dit també que "des de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà s'està fent molt bona feina i s'està treballant amb programes, perquè això sigui un 'hub' cultural, i a partir d'aquí establir inèrcies", i que l'Ajuntament de Gironella ha establert converses amb una ciutat italiana en què també hi ha una aposta cultural similar a l'entorn d'una colònia tèxtil.
Arxivat a