Antoni Vilà explica significat i sentit del gènere garrofaire al llibre «Cultiu garrofer»

El berguedà escriu un llibre ple de sàtira i marcat per la història

Publicat el 04 de novembre de 2015 a les 15:32
Actualitzat el 04 de novembre de 2015 a les 15:37
Amb la vista posada en el Nadal, el berguedà Antoni Vilà ha publicat el que ja es pot considerar un dels llibres de referència del gènere garrofaire. Amb 96 pàgines i una enquadernació cosida amb solapes, aquesta expert en garrofes berguedanes intenta explicar el significat i sentit d'aquest gènere, que cada any torna a posar-se en valor quan arriba el fred, però també s'oblida en les proximitats del Carnestoltes. 

En aquest llibre d'estil “intel·ligent i satíric”, segons descriu La Patumaire Edicions, Vilà repassa 10 jocs de garrofes anteriors al 2011, tot destacant-ne alguns dels moments socials i polítics de l'actualitat local i nacional d'aquells anys. La majoria d'aquestes garrofes, de fet, ja van estar premiades en alguns dels concursos, tot i que no totes, malgrat que l'autor les ha volgut destacar pel seu alt nivell. 

Entre tant, Vilà hi plasma les seves impressions personals, circumstàncies i episodis que omplen el llibre de comentaris i explicacions “inspiradores”, segons destaca l'editorial, que ajuden a una millor compressió del seu significat i sentit. 

Sobre l'autor, la Patumaire Edicions destaca l'afecció pel teatre al llarg de la seva vida, i el mestratge de mossèn Armengou quan era petit. “D'ell en vaig aprendre la importància dels valors i la profunda estimació per la nostra terra”, afirma l'autor. Pel que fa a les garrofes, però, Vilà assegura que és “autodicacte”, i recorda que va aprendre a recitar poemes escoltant Alejandro Ulloa a la ràdio. A partir de llavors, el seu escenari habitual van ser el Pastorets e Berga, on afirma que no va “parar”, fins a obtenir el paper de Garrofa.