«Aquest mandat hem de deixar enrere el deute»

L'Ajuntament de Berga manté el deute després de nou anys en descens amb l'objectiu de fer inversions «pel bon funcionament de la ciutat»

02 d'abril del 2024
Actualitzat el 11 d'abril a les 19:15h
Aleix Serra, Ivan Sànchez i Moisès Masanas compareixen davant la premsa
Aleix Serra, Ivan Sànchez i Moisès Masanas compareixen davant la premsa | Ajuntament de Berga

L'Ajuntament de Berga ja ha aprovat el pressupost de 2024 i engega la maquinària per començar a aplicar els preceptes dels comptes, que gaudeixen del vistiplau de tots els grups a excepció del PSC. Un element determinant i molt condicionant els darrers anys ha estat el deute, que va arribar al seu sostre el 2014 amb 18,8 milions reconeguts i altres 2 milions de "deute ocult", tal com han asseverat en diferents ocasions des de la CUP, formació al capdavant del consistori des del 2015.

Els diferents equips de govern des de la data han complert un exercici de reducció del deute, situant el descens en 13,4 -o 15,4- milions en gairebé una dècada. Però aquest 2024 la xifra es mantindrà igual que l'any anterior, amb 5,4 milions d'euros: "El que no podíem era fer uns pressupostos que hipotequessin el bon funcionament de la ciutat".

Amb aquestes paraules s'expressava el regidor d'Hisenda, Moisès Masanas, al voltant de l'evolució del deute municipal i la decisió de tirar endavant un seguit d'actuacions d'inversió sense generar endeutament. Aquest equilibri s'explica pel fet que, mentre que es preveu fer inversions amb un crèdit previst d'1,09 milions, el retorn que farà efectiu enguany el consistori serà per valor d'1,10 milions. "Hem lligat un pressupost amb inversió que no genera més deute a la ciutat", assegura Masanas, que incideix que la xifra de 5,4 milions suposa situar-se en "un llindar amb el qual ja podríem disposar de múscul financer per anar a fer alguna operació". 

"Estem en una situació que continuar baixant la corba a zero condicionaria molt el funcionament de la ciutat", recalca el regidor, fent referència al fet que "baixar-lo més ens hauria dut a no poder entomar alguns dels grans projectes que fa temps que estan sobre la taula i que pensem que és el moment de tirar-los endavant". Amb tot, també s'ha mostrat agraït per la comprensió que han mostrat els grups de l'oposició a l'hora de pactar els pressupostos a aquesta realitat del consistori de la capital berguedana.

Sigui com sigui, l'equip de govern ha recordat que el consistori continua dins d'un Pla d'Ajust per reequilibrar les finances municipals i retornar el deute, que segons Masanas, "condiciona molt el funcionament de les administracions locals".

Per la seva banda, l'alcalde, Ivan Sànchez, ha volgut posar en relleu que "l'Ajuntament de Berga està, aquest 2024, en la xifra de deute més baixa de tot el segle XXI", i ha destacat el fet que "la corba ha continuat baixant els últims anys". "Jo ja no parlaré més del deute", anunciava el batlle, que afegia que "penso que aquest mandat hem de deixar enrere el deute". "És evident que és un ròssec que encara tenim, però crec que estem amb unes xifres prou òptimes com per a començar a parlar de com fem avançar la ciutat", sentenciava.
 

Arxivat a