El govern del Consell Comarcal del Berguedà, sense majoria absoluta

L'independent Pep Llamas, que va donar suport al pacte per a la governança de l'ens al ple de constitució del juliol, no en formarà part

05 de setembre del 2019
Actualitzat el 06 de setembre a les 14:42h
Tots els consellers del Berguedà.
Tots els consellers del Berguedà. | CCBerguedà
El govern del Consell Comarcal del Berguedà estarà format per 9 consellers i no tindrà majoria absoluta. Això és perquè, ara per ara, en queda fora l'independent Pep Llamas, que va donar suport al pacte de govern al ple de constitució del juliol. Pep Llamas, que va desvincular-se de l'Agrupació d'Electors del Berguedà per discrepàncies internes, no ostentarà cap de les àrees del cartipàs que el govern comarcal preveu aprovar dilluns 9 de setembre en ple extraordinari, segons ha avançat Regió7 i ha pogut confirmar NacióBerguedà aquest dijous. 

L'executiu estarà integrat per Josep Lara, Anna Maria Serra Vicenç Linares, Jordi Sabata, Araceli Esquerra, Lluís Vall i Jesús Calderer (JxCat), Patrocini Canal (Agrupació d'Electors del Berguedà) i Abel García (PSC). 

Fonts del govern del Consell Comarcal del Berguedà afirmen que ara mateix no es contempla que Pep Llamas ocupi un lloc a l'executiu ni tampoc es planteja de cara a final d'any o principi de l'any que ve. Amb tot, Llamas assegura que manté la proposta d'integrar-se al cartipàs ocupant la cartera de Medi Natural i Seguretat; i explica que es tracta d'un projecte que necessita temps i que requereix "buscar finançament" i "un pressupost important" per desenvolupar-se.

Després d'allunyar-se de l'Agrupació d'Electors, Llamas ha demanat tenir grup propi i serà al plenari comarcal sota les sigles Bagà Endavant. 

D'entrada, Pep Llamas tindrà la clau quan l'oposició voti en bloc ja que Esquerra Republicana Catalana (ERC) té 6 consellers i la CUP en té 3. Per tant, sense comptar-lo a ell, govern i oposició empaten ara mateix a 9 al plenari. "Depenent de les propostes que es facin, com a representant de Bagà Endavant, tindré la llibertat de donar suport a qui consideri més oportú i sempre que sigui el més favorable per a la comarca", ha explicat Llamas. 

El conseller independent considera que la via d'integrar-se al govern comarcal més endavant "depèn més d'un tema tècnic que polític" i sosté que les seves condicions "van ser parlades i acceptades" en les converses que va haver-hi pel pacte de governança. "Si hi ha voluntat del govern i hi ha aquest cicle de preparació, m'integraré a l'executiu", ha comentat Llamas. El de Bagà creu que la seva entrada al govern, hauria de ser com a molt tard a principis del 2020. 

"La de Medi Natural i Seguretat seria una conselleria de nova creació i és molt complexa i transversal, tot això ha d'encaixar amb la resta de conselleries que es defineixin i ha de tenir pressupost. Són aquestes qüestions tècniques les que ho definiran", ha apuntat Llamas, que és agent rural.