Aquests són els projectes finalistes als primers Premis de la Bioconstrucció de Catalunya

Els guanyadors es donaran a conèixer l’11 de maig a Avià, durant la celebració del Firhàbitat, quan també s'entregaran les dues mencions especials

Imatge d'arxiu del curs d’oficial de paleta en bioconstrucció d'Orígens Escola de Bioconstrucció
Imatge d'arxiu del curs d’oficial de paleta en bioconstrucció d'Orígens Escola de Bioconstrucció | Orígens
Redacció
06 de maig del 2024
Actualitzat el 07 de maig a les 10:02h

El jurat dels Premis de la Bioconstrucció de Catalunya 2024 ja ha escollit els projectes finalistes en la primera edició del certamen. En concret, s'han seleccionat els cinc millors entre els 22 projectes que s'han presentat a la convocatòria. La decisió sobre el guanyador es donarà a conèixer l'11 de maig, a les 19.00 hores, en un acte que tindrà lloc a Avià, dins de la programació de Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica de Catalunya.

Segons destaquen des de l'organització, el certamen ha aconseguit despertar interès dels professionals de l’arquitectura i la construcció. L'objectiu de la iniciativa és promoure la innovació, reconèixer la sostenibilitat, incentivar les millors pràctiques, crear consciència sobre la importància de la bioconstrucció, crear comunitat, impulsar l’economia verda i avançar cap a la descarbonització, i facilitar la recerca i el desenvolupament al sector de la bioconstrucció, posen de manifest. D'aquesta manera, el jurat ha valorat les propostes tenint en compte la innovació de materials, en l’eficàcia i l’enginy de les solucions constructives, que incorporin ambients saludables, que minimitzin l’impacte ambiental a través de la gestió de residus, que estiguin integrades amb l’entorn, que siguin accessibles i flexibles, i que tinguin un disseny arquitectònic funcional i atractiu a la vegada, entre altres qüestions.

Aquests són els projectes que opten al Premi Millor Bioconstrucció 2024, dotat amb una dotació econòmica de 2.500 euros:

  • Tiny House Suro Gros, de Gabriel Barbeta. Consisteix en el desenvolupament d’un espai de descans, regeneració i de consciència ambiental, on les persones puguin estar en contacte amb la natura i els diferents cicles dels seus elements: materials, energia, aigua, aire, i el de la informació.
  • 24 habitatges de protecció pública a platja d’en Bossa, de 08014 Arquitectura. Seguint la base de la tradició de l’arquitectura domèstica dels climes càlids, l’edifici s’organitza al voltant de quatre patis que desenvolupen un paper essencial en el confort dels habitatges, incrementant exponencialment el seu factor de forma de tal manera que totes les sales i dormitoris tenen doble orientació.
  • Mas Auleda, d’Ariadna Serrano i Maria Bosch. Era un antic mas abandonat al centre d’un municipi, amb un futur poc esperançador. Tot el contrari, del que hi van observar l’Ariadna i l’Albert: un repte on experimentar amb l’autoconstrucció, la millora de l’eficiència energètica i la creació d’un ambient saludable.
  • Casa de palla entre noguers, d’Arnau Bujons. Habitatge bioclimàtic prefabricat que no necessita pràcticament calefacció ni aire condicionat. Està fet amb fusta i aïllaments naturals (bales de palla i cel·lulosa) de procedència local i muntat a pocs quilòmetres de l’obra.
  • Camí del Bosc al Cementiri de Roques Blanques al Parc Natural de Collserola, de Batlleiroig Arquitectura. Un nou model de cementiri. Un camí al bosc que reactiva un racó del Parc Natural de Collserola esdevé el millor lloc per dipositar les cendres. Un marge tècnic que combina materials morts i vius, una solució 100% biodegradable que s’adapta a les dinàmiques naturals del bosc. Aquesta intervenció forma part de l’última ampliació del cementiri de Roques Blanques, inaugurat el 1985 amb la recuperació de la masia de Can Tintorer i el primer agrupament.

Durant el mateix acte, també es farà entrega de les dues mencions especials que inclou el certamen. En aquesta ocasió, el jurat ha decidit lliurar la Menció participació i compromís amb la comunitat a Orígens Escola de Bioconstrucció, un centre de formació i d’acció social on es promou el coneixement de les diferents tècniques constructives i materials idonis per a una construcció respectuosa amb el seu entorn i els éssers vius que s’hi relacionen. Per altra banda, la Menció Innovació és per a Fet de Terra, tècnics especialistes en arquitectura de terra i assessors acreditats en ecoinnovació, disseny de producte i desenvolupament tecnològic. Cadascun dels guanyadors rebrà un premi de 1.000 euros.

Els premis són promoguts per Firhàbitat, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) i la Intercol·legial Tècnica formada per la demarcació a les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de la Catalunya Central, els Enginyers Industrials de les Comarques Centrals, i amb la col·laboració del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya.