El Firhàbitat 2024 reconeixerà la millor bioconstrucció catalana

Es premiarà amb 2.500 euros l'obra feta els darrers sis anys, i també s'entregaran dues mencions, dotades amb 1.000 euros cadascuna

06 d'abril de 2024, 12:00
Actualitzat: 09 d'abril, 17:26h
Una casa de palla d'Olvan
Una casa de palla d'Olvan | ACN / Nia Escolà

La quarta edició de Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l'Eficiència Energètica que se celebra a Avià, organitza per primera vegada els Premis de la Bioconstrucció de Catalunya, un certamen que vol reconèixer la millor construcció elaborada aprofitant els recursos naturals com la fusta, la palla o el fang. "Cada any parlàvem de fer-ho, però sempre ens hem anat embolicant amb més coses. I enguany s'han donat la conjunció d'astres perquè sigui una realitat", exposa la directora de Firhàbitat, Rosa Prat, que assenyala una conversa amb la presidenta del COAC a les comarques centrals, Claudina Relat, com el tret de sortida per a la creació del concurs aquest 2024.

Els premis reconeixeran la Millor Bioconstrucció de Catalunya, premiant la millor obra catalana -això vol dir que es troben a Catalunya o que és a fora i els ha fet un professional català- feta els darrers sis anys. De fet, distingir una obra feta ja suposa un element distintiu, destaca la directora, pel fet que "la majoria de premis són a projectes, i a vegades són projectes que no s'acaben materialitzant". Amb el premi, que està dotat amb 2.500 euros, es reconeixerà el conjunt de l'equip que ha fet realitat l'obra, així que podran presentar la candidatura qualsevol de les persones que hagin participat en la seva construcció, sigui l'arquitecte o aparellador, o fins i tot el promotor. 

A banda d'aquest reconeixement, el certamen també tindrà dues mencions, les quals no s'atorguen per convocatòria sinó que les escollirà el mateix jurat qualificador entre les propostes que posin sobre la taula les empreses i entitats organitzadores del Firhàbitat. Els dos accèssits tenen un premi econòmic de 1.000 euros cadascun.

Tot plegat, Rosa Prat posa en relleu que el certamen té tot el sentit del món en un context de "creixement exponencial de la bioconstrucció". "Com més difusió se'n fa, més acceptació i demanda té", recalca la directora, que celebra en la mateixa línia que aquesta divulgació i expansió també s'evidencia en el nombre d'empreses que "enfoquen línies de part dels seus productes cap aquí, cosa que està molt bé perquè els costos baixen i s'igualen als de la construcció tradicional". Més enllà de l'aspecte econòmic, Prat posa en relleu "el plus de sostenibilitat i salut que comporten els edificis fets amb bioconstrucció, els quals són molt importants per al moment que estem vivint".

Els Premis de la Bioconstrucció de Catalunya són promoguts per Firhàbitat i la Intercol·legial Tècnica -formada  per la demarcació a les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de la Catalunya Central, els Enginyers Industrials de les Comarques Centrals- i l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, amb la col·laboració del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya. Els professionals interessats a presentar-se als premis pot fer-ho fins al 22 d'abril a través de la pàgina de la fira

Arxivat a