Gironella impulsa un paquet d'accions transversals per millorar la salut dels ciutadans

Les actuacions estan distribuïdes en 9 àmbits, entre els projectes hi ha el seguiment d'infants en risc de 0 a 3 anys, millores al mobiliari urbà, l'ampliació de la llar d'infants de Cal Bassacs i l'organització de caminades i xerrades sobre alimentació

05 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:34h
Intervenció de Teresa Terricabres en la presentació del Pla de Salut 2019-2023.
Intervenció de Teresa Terricabres en la presentació del Pla de Salut 2019-2023. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella impulsarà un "paquet d'accions transversals" que han de servir per millorar la salut i la prevenció entre els ciutadans. El ple va aprovar dimarts, per unanimitat dels grups municipals, el Pla de Salut 2019-2023, que inclou una diagnosi de l'estat de salut dels veïns de la vila. La regidora d'Acció Social de Gironella, Teresa Terricabres, ha subratllat a NacióBerguedà que "es tracta d'un paquet d'accions molt transversal que implica totes les regidories i totes les àrees polítiques del municipi". Terricabres ha destacat que l'aprovació d'un pla d'aquestes característiques és quelcom "inèdit" al Berguedà ja que Gironella és la primera població que fa el pas. 

Les accions estan classificades i distribuïdes per àrees. El Pla de Salut 2019 - 2023 queda dividit així en 9 àmbits de treball: Condicions polítiques, socioeconòmiques i medi ambientals; Agricultura i Productes de proximitat; Habitatge; Serveis de salut; Aigua i Higiene; Treball i atur; Ensenyament; Xarxes socials i comunitàries; i Estils de Vida. En cadascun dels àmbits hi ha previstes entre 6 o 8 actuacions, si bé en algun cas en són més.

La regidora Teresa Terricabres ha exposat que en l'àmbit de Serveis de Salut, s'hi contempla la millora de l'atenció als usuaris al Centre d'Atenció Primària (CAP), la promoció de l'autocura o un projecte de salut important per fer el seguiment d'infants en risc de vulnerabilitat de 0 a 3 anys, entre altres. Però el pla abraça moltes més qüestions. En Ensenyament planteja l'ampliació de la llar d'infants de Cal Bassacs o la potenciació dels espais formatius, i en Estils de Vida es proposa promoure l'organització de caminades i xerrades sobre alimentació. També preveu accions contra l'atur al municipi i per fomentar les campanyes dels comerciants. 

El pla, coliderat per l'Ajuntament de Gironella i l’Àrea Bàsica de Salut del Baix Berguedà, s'ha realitzat a partir de diferents sessions participatives i un grup motor format per gran part de les entitats i els centres educatius del municipi. 

"A les sessions, ens hem trobat que la gent demanava moltes coses relatives a l'urbanisme i al mobiliari urbà, que hi hagi bancs per seure, que el poble en si estigui endreçat, i s'impulsin rutes saludables", ha indicat Teresa Terricabres. "En l'àmbit més social, mirarem també de vetllar més per la salut mental", ha dit. Altres exemples d'actuacions que inclou el primer Pla de Salut de la vila són la creació d'un parc lúdic de salut, l'endreça i arranjament dels camins del municipi o la promoció d'activitats culturals i educatives per a un millor benestar la població. 

"És com si cada regidoria afegís ara la qüestió de la salut dins de les seves àrees de treball, és a dir, un pla transversal que arriba a tot arreu i que va molt més enllà del Centre d'Atenció Primària (CAP)", ha puntualitzat la regidora. "És un pla amb què preveiem actuar a nivell d'educació, de prevenció i cultura; fins i tot, han sortit idees com intentar fer una ràdio local a través d'Internet, la promoció de llocs de feina o Gironella com a marca turística", ha afirmat Teresa Terricabres.

"L'objectiu principal és aconseguir la salut i el benestar de la població, el pla en si és el document on es plasma tot el que s'ha recollit en les trobades, les diferents demandes que hi ha hagut", ha reiterat la regidora.

El procés participatiu previ del pla de salut també ha servit per detectar "les mancances" del municipi i la necessitat de comunicar més i millor alguns projectes. "Hi ha actuacions que ja estan en marxa, però el pla de salut ens ha servit per adonar-nos que la gent ens estava demanant coses que ja existien i les desconeixien, aleshores hi ha d'haver un millor pla de comunicació per fer arribar aquestes qüestions de benestar a la ciutadania", ha expressat Terricabres.
 

Imma Cervós, subdirectora regidonal a la Catalunya Central de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El municipi ha presentat públicament el Pla de Salut en un acte al Local del Blat aquest divendres al vespre amb intervencions de l'alcalde David Font, la regidora de la regidora d'Acció Social i Gent Gran, Civisme, Voluntariat i Drets humans, Teresa Terricabres, i del regidor d'Esports, Activitat física i Salut, Miquel Serra. També ha intervingut Imma Cervós, subdirectora regional a la Catalunya Central de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Tots plegats han destacat el fet que Gironella hagi tirat endavant aquest Pla de Salut que fins ara a Catalunya només han desenvolupat ciutats mitjanes i grans. 

"És important destacar que fins ara no hi ha municipis més grans de 10.000 habitants amb un Pla de Salut perquè la Diputació de Barcelona no els subvencionava. No obstant això, el projecte ja l'havíem iniciat en matèria de salut comunitària, de manera que vam presentar la feina que havíem fet, i ens van concedir una ajuda", ha celebrat la regidora Terricabres. En total, el Pla de Salut 2019-2023 de Gironella s'ha costejat amb una ajuda de 14.000 euros de la Diputació. 
Arxivat a