La Fira de la Xocolata i la Ratafia es consolida com la mostra ideal de les sobretaules de Nadal

L'edició d'enguany es lliga amb la posada en marxa de la Ruta dels Molins, que tindrà una sortida guiada el 26 de novembre

14 de novembre del 2023
Actualitzat el 20 de novembre a les 17:11h
Ermínia Altarriba i Albert Cols, a la presentació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia
Ermínia Altarriba i Albert Cols, a la presentació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia | Lídia López
Se celebra amb un mes d'antelació al Nadal, el 25 de novembre, però la Fira de la Xocolata i la Ratafia s'ha fet un lloc en ambdós sectors com a "l'aparador perfecte" de les pròximes sobretaules dels àpats i reunions amb motiu de les festes. Així han coincidit la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, i Albert Cols, membre del Casal Panxo, que tornen a sumar esforços per fer realitat una mostra on el seu principal valor és l'especialització en les dues potes que l'alcen: la xocolata i la ratafia.

En representació de la part dolça i organitzativa de la fira, Altarriba ha posat en relleu el programa d'activitats paral·leles que es viuran. Enguany, la principal novetat és la incorporació de la Ruta dels Molins, una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius d'enguany que recorda els antics molins de la ciutat, on es molia farina, cereals i també cacau. D'aquesta manera, aquest divendres, 17 de novembre, es farà la presentació formal de la ruta a la Sala de Plens del consistori (19.00 hores) a càrrec del divulgador d'història berguedana Hèctor Aranda. A més, el mateix Aranda serà l'encarregat d'encapçalar una sortida guiada que ressegueixi la ruta el 26 de novembre a les 11.00 hores.

Altres propostes lúdiques en el marc de la fira seran dos espectacles i un taller dirigits als més petits, amb Violeta Antò. D'altra banda, també continua tenint una presència especial la música, gràcies a les actuacions dels diferents combos de l'Escola Municipal de Música de Berga i Cece Giannotti. I, dins el fil conductor de la xocolata, el consistori ha preparat una demostració d'elaboració de xocolata a braç del segle XVI al XIX i una xocolatada popular a la tarda.

Pel que fa a la ratafia, des del Casal Panxo celebren per 14è any el Concurs de Ratafia de Berga que, de nou, constarà d'una primera fase durant el matí a la plaça dels Països Catalans i la final, a la tarda al local dels Castellers de Berga. En aquest sentit, Cols ha destacat l'intercanvi i relació refermada amb Santa Coloma de Farners, on celebren una mostra i concurs de ratafia reconegut arreu del territori. Així, el representant del Panxo ha recordat que el termini d'inscripció i presentació de les ratafies estarà obert fins al dia 22, amb opcions d'establiments on entregar el licor en diferents punts de Berga, el Berguedà i el Lluçanès. Amb tot, l'organització espera arribar a la seixantena de ratafies participants.


Una mostra que creix

Pel que fa pròpiament a la mostra, la regidora ha celebrat que, un any més, la fira creix en nombre de parades, ja que en aquesta setena edició superarà la vintena. "Crec que és una mostra de la bona afluència que té la fira", ha detallat Altarriba, que ha confirmat el retorn positiu que els paradistes assistents traslladen a l'Ajuntament cada any. "Anem a pas de formiga, però sempre endavant", ha confirmat al respecte Cols. Així, la proporció de punts de venda dedicats a la xocolata i a la ratafia, novament, serà equitativa

Una altra de les propostes que es manté i que és indisociable a la fira són els tastos de xocolata i ratafia, que any rere any, guanyen en qualitat i detall. "En el cas de les ratafies, entreguem un passaport amb totes les propostes i trets distintius, perquè la persona que fa el tast pugui escollir millor i conegui els detalls de l'origen d'aquella ratafia", ha informat Cols. 

Tot plegat, la regidora de Promoció Econòmica ha emfatitzat que l'especialització de la Fira de la Xocolata i la Ratafia li aporta un fil conductor molt detallat el qual permet afinar el contingut i ajuda a consolidar la mostra. Una tasca, ha recordat, pendent en les dues grans fires de la ciutat (la de Maig i Santa Tecla) i que l'àrea vol treballar aquest mandat. La jornada del dissabte clourà amb el Sopar Ratafiaire al Cinema Catalunya amb un menú elaborat per La Cuina del Barbut que té un preu de 15 euros (13 pels socis del Casal Panxo) i un concert posterior al mateix local dels Castellers, amb Pasquals i els desnatats. Podeu consultar el programa complet de la 7a Fira de la Xocolata i la Ratafia aquí.