Més treballadors al Berguedà, però menys llocs de feina a la comarca

L'Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial de la Cambra posa de manifest una contracció del teixit empresarial i laboral el 2023

Nació
12 de febrer de 2024, 19:02
Actualitzat: 19:02h
Imatge d'arxiu d'una treballadora forestal del Berguedà
Imatge d'arxiu d'una treballadora forestal del Berguedà | ACN / Nia Escolà
El Berguedà ha tancat el 2023 amb una xifra històrica d'afiliació a la Seguretat Social segons residència padronal, però una contracció dels llocs de treball a la comarca. És a dir, que mentre que la comarca guanya treballadors, perd llocs de feina. Així es desprèn de l'Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona al Berguedà, on també es posa de manifest un lleu retrocés dels comptes de cotització al Berguedà i una disminució de la taxa d'atur.



En concret, l'informe situa en un 1,3% l'augment d'afiliats residents al Berguedà a final d'any respecte de l'anterior, amb 16.075 persones i que, segons la Cambra, és la xifra més elevada per aquest mes des del 2012. Cal posar en relleu que, en aquest indicador, hi ha una diferència notable segons el gènere de l'afiliat, amb un increment del 2,3% entre les dones i del 0,5% en el cas dels homes. Però, si es mira el nombre de llocs de treball a la comarca, no només no es plasma aquest increment sinó que s'evidencia una disminució de l'1,6% respecte del final del 2022, fins a les 11.240 afiliacions, i on també cal destacar que resulta en el sisè trimestre consecutiu d'evolució negativa del capítol. 

I com s'explica aquesta diferència? L'informe ho justifica amb els prop de 4.000 treballadors i treballadores residents al Berguedà que es traslladen a una comarca diferent per treballar. De fet, el document no només posa de manifest una reducció dels llocs de feina, sinó també una disminució de l'1,1% del nombre d'empreses a la comarca, que a 31 de desembre de 2023 era de 1.215. Aquesta xifra és significativa des de dos punts de vista: el primer, que és el tercer any consecutiu que baixa; i el segon, que després del sotrac de la pandèmia, no s'han pogut recuperar els registres (el 2019 es va assolir un pic de comptes de cotització, amb 1.304). En tot cas, també hi ha diferents realitats en funció dels sectors, ja que mentre que les empreses de l'agricultura baixen un 5,7%, les de la indústria augmenten un 2%.



Aquest context contrastat deixa un darrer indicador favorable, i és que el 2023 ha tancat amb 1.690 persones aturades inscrites a les oficines de Treball de Catalunya, essent el valor més baix per a un mes de desembre des del 2007. En aquesta dada també hi ha diferència segons el gènere, ja que mentre l'atur baixa un 4,5% entre els homes ha crescut un 1,8% entre les dones. També és eminent l'increment en un 11,8% de l'atur en les persones menors de 30 anys. L'informe també recull que la taxa d'atur registral se situa en el 9,5% al desembre, la més baixa per aquest mes des del 2008.