Cultura

Barcelona acull per primera vegada una fira dedicada al llibre jueu

El Séfer 2016 vol ser un esdeveniment cultural "divers i obert" amb una continuïtat i una "empremta pròpia" | La mostra se celebra els dies 22 i 23 de setembre al Palau Robert

ARA A PORTADA

Publicat el 21 de setembre de 2016 a les 15:21

Cartell del Séfer Foto: Séfer

Barcelona acull els dies 22 i 23 de setembre al Palau Robert una fira dedicada al llibre jueu. La mostra s'organitza a la ciutat per primera vegada compta amb una representativitat destacada de gèneres: de la literatura al pensament, de la poesia a la traducció, de l’edició a la història. La primera edició de Séfer (Festival del llibre jueu) neix de la voluntat de diverses organitzacions i institucions que volen fer possible "un esdeveniment cultural jueu divers i obert que pugui tenir una continuïtat i deixi una empremta pròpia".

Al llarg de dos dies, el programa inclou taules rodones, presentacions d’autors i de llibres, i també una mostra d’activitats artístiques pensades expressament per al context de la capital catalana. L’objectiu fonamental de l'esdeveniment és "posar de manifest la diversitat i la riquesa de la judeïtat i del judaisme contemporanis", amb la intenció de "fomentar el diàleg, el reconeixement mutu i l’intercanvi".

El Séfer també vol donar a conèixer la cultura jueva a partir dels seus pilars fonamentals: la literatura i la filosofia. En el programa se succeiran conferències d’autors jueus locals i estrangers, però també d’autors no jueus que han tractat aspectes relacionats amb la història o la cultura jueves. Davant d’uns continguts força amplis, el programa es basteix a partir d’eixos concrets, com ara la identitat, l’exili, la memòria o la llengua. L'esdeveniment pretén "debatre des de l’òptica actual", adreçant-se "a tota mena de públics".

Barcelona compta, des del 1917, amb la primera comunitat jueva establerta a l’estat espanyol després de l’edicte d’expulsió del 1492. La producció d’aquest Festival és a càrrec de la Plataforma Cultural Mozaika. Pel que fa a la programació, ha estat definida per una comissió d’escriptors, artistes i docents del Departament d’Hebreu de la Universitat de Barcelona.