
Els dies 16 a 18 de març del 1938 Barcelona va patir el pitjor bombardeig de la Guerra Civil, que va provocar més d'un miler morts. Les aviacions de la Itàlia feixista i l'Alemanya nazi, aliades del franquisme, van fer disset incursions sobre la capital catalana amb intervals de tres hores tot llançant bombes experimentals d'entre 50 i 100 quilos amb poca capacitat de penetració però una gran força expansiva que van convertir el tràgic episodi en el primer bombardeig de saturació de la història.
És en aquest marc històric que se situa l'obra de teatre 'Barcelona', dirigida per Pere Riera i que s'estrenarà a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el 8 de maig. L'obra, que estarà en cartell dins el 22 de juny, reviu el retrobament de dues amigues a la capital catalana durant la jornada del 17 de març. Segons Riera, el tràgic rerefons històric no treu que l'obra sigui vital i lluminosa.
A 'Barcelona' les actrius Emma Vilarasau i Míriam Iscla interpreten dues amigues que van ser separades per l'amor d'un home i el destí d'una pàtria. Cadascuna d'elles va prendre decisions personals i polítiques molt diferents en esclatar la guerra. Així, mentre una d'elles va decidir romandre a Barcelona, l'altra s'estima més marxar. No es retrobaran fins aquell fatídic 17 de març, sota les bombes on les dues hauran de "buscar estratègies per a sobreviure i no perdre la vida ni la il·lusió de viure".
Riera ha negat que 'Barcelona' tingui "una voluntat estrictament documental", en el sentit que "no és un espectacle històric que vulgui retre comptes amb el que va passar en aquells tres dies", tot i admetre que es tracta d'un "episodi nefast de la història contemporània". En aquest context, el director ha ressaltat que ha creat un espectacle on vuit individus, que es "veuen acorralats per un context històric horrible, lluiten per trobar estratègies per sobreviure i inventar-se-les per passar-ho amb un somriure als llavis".
Per la seva part, Vilarasau ha destacat que "una cosa terrible van ser els bombardejos, però més terrible encara va ser el silenci posterior. Això es va callar durant molts anys i la gent que va sofrir-ho va patir l'oblit. Està molt bé oferir-los-hi un record, tot i que no anem de drama".
A l'obra hi actuen Jordi Banacolocha, Joan Carreras, Carlos Cuevas, Míriam Iscla, Pepa López, Pep Planas, Anna Moliner i Emma Vilarasau. Riera ha manifestat que l'escenografia de l'obra s'ha adequat al pressupost. "És una escenografia que beu molt del magatzem del TNC", ha dit el director. Aquesta recrea l'interior d'una casa burgesa de la zona alta de Barcelona.
