El Trèmolo de Biel Mesquida és un recull de narracions que es pot entendre com una novel·la fragmentada, però sobretot com una oda a l’estremiment convulsiu que generen les bones lectures, les que atrapen i enganxen. Entre el 2011 i el 2014, l’escriptor viu més internacional de Mallorca va anar elaborant les peces que configuren el seu nou volum a través dels textos que generava per a Diario de Mallorca i el seu blog, Plagueta de bord. I és que Biel Mesquida sempre ha cregut que l’emergència d’una escriptura dinàmica és capaç de produir poderosos efectes en tot aquell que llegeixi.
Una escriptura que fa estremir
Tots els personatges de Trèmolo estan tocats per una sèrie de vicissituds definitives que converteixen les experiències quotidianes humanes en autèntics temples de dolor i d’aberració. Ara bé, en aquest escenari d’angoixa el plaer esdevé l’arma que pot arribar a salvar i redimir. Per això el que ens ofereix Mesquida és una sèrie de plats forts en què res no li és aliè: la veu narradora es confessa admiradora i seguidora de tots els elements que orbiten al voltant de l’ànima humana.
En diverses ocasions, l’autor de Mallorca ha confessat que vol provocar sensacions radicals en els seus lectors, a qui vol fer tremolar a cada pàgina. D’aquí ve el títol, evidentment, que en la seva definició més coneguda en diccionaris és una “reiteració ràpida d’un so que produeix l’efecte com d’un tremolor” o bé el “mecanisme de l’orgue que produeix en alguns registres un efecte de tremolor”. No és casual. Mesquida, amb aquest nou títol, pretén crear una composició musical que pugui destacar la brutalitat enigmàtica del món, aquell que s’inscriu amb el furor i el desig com a màxims protagonistes.
El resultat és poderós, misteriós i ultrasensual, en la línia dels anteriors llibres de contes de Biel Mesquida, des de T’estim a tu fins a Acrollam, passant per Els detalls del món, amb el que va merèixer el Premi Nacional de Literatura. Segur que ara aquest nou Trèmolo farà les delícies d’aquells que saben que l’escriptura encara es pot arriscar per generar productes de qualitat, obres que eixamplen les possibilitats de la narració i de la llengua en el nostre territori.
Una gira completa per Catalunya
Per tal que Trèmolo arribi als lectors, Mesquida sap que s’ha d’esforçar en diferents actes on la seva veu pugui fer ressonar tantes vides atrapades dins de les pàgines. Això ja ho saben els seus seguidors: Biel Mesquida sempre ha defensat la força de l’oralitat, per això veure’l recitar o participar en diferents actes és tot un espectacle que ningú no s’hauria de perdre.
Dimecres 21 d’octubre, a les 19:30 hores, amb Eduard Escoffet i Emili Manzano com a acompanyants, la Saltamartí de Badalona acollirà la primera presentació oficial de Trèmolo. Després vindrà l’acte de dijous 22 d’octubre, a les 19:30 hores, amb l’artista J.M.Calleja com a presentador, a la llibreria Dòria de Mataró. Altres espais que acolliran Trèmolo i el seu autor són la llibreria Nollegiu de Poblenou (dissabte 24 a les 13 hores, amb Susanna Rafart i Tina Vallès), la llibreria 22 de Girona (dilluns 26 a les 20 hores, amb J.M.Fonalleras), La Temerària de Terrassa (dimarts 27 a les 19:30 hores, amb Emili Manzano) o La Cultural de Vilafranca del Penedès (dijous 29 a les 20 hores, amb Sílvia Amigó).
Però segurament un dels actes més especials serà el que es durà a terme divendres 23 d’octubre a l’espai Idò DO Balear a partir de les 20:30 hores, i sota l’organització de la Llibreria Calders i l’emblemàtica publicació de contes paperdevidre. En aquest espai gastronòmic al carrer Viladomat de Barcelona, Mesquida presentarà Trèmolo amb el jove autor Sebastià Portell, que acaba de publicar un conte seu al recull La recerca del flamenc a LaBreu amb altres autors com Joan Todó. Serà una oportunitat única per tal de dignificar la importància d’un gènere que, dia a dia i prestigi a prestigi, va guanyant més adeptes.

Biel Mesquida