
Josep-Lluís Carod-Rovira ha estat la gran sorpresa de la 41 edició dels premis Octubre, lliurats aquesta nit a València en endur-se l'Andròmina de narrativa per l'obra 'La passió italiana'. El guardó ha estat atorgat també ex-aequo a Tomàs Llopis per 'Hi ha morts que pesen cent anys'.
'La passió italiana' és un llibre de "narrativa memorialista", segons ha apuntat el mateix Carod-Rovira en declaracions a Nació Digital , que "barreja literatura de viatges, retrats literaris i prosa lírica" però que "en cap cas són unes memòries". L'autor del llibre defineix el seu contingut com "una obra sobre la seducció que una part de la cultura catalana ha sentit sempre pel món italià" i hi posa el punt de partida en una frase pronunciada per Josep Solé Barberà, quan tots dos van coincidir a la presó Model arran de la caiguda dels 113 de l'Assemblea de Catalunya: "Els catalans som uns italians frustrats".
A partir d'aquesta cita, Carod-Rovira estira del fil de la passió italiana que dóna títol al llibre per rememorar estades a Itàlia, especialment a Roma, Sicília i l'Alguer, i també a l'illa de Tabarca, situada davant la costa d'Alacant i poblada en el seu moment per italians, tot dins "el context de la mediterrània" i ho enllaça amb retrats literaris de personatges com el pare Batllori, Joan Francesc Mira, Jordi Carbonell, Juste de Nin i el mateix Solé Barberà.
Llopis escriu una història familiar en clau de novel·la històrica
Quant a l'obra de Llopis, 'Hi ha morts que pesen cent anys', es tracta d'una novel·la històrica que narra la història de la família Facadell des de l’expulsió dels moriscos fins a la segona germania, amb un epíleg de l’inici de la Batalla d’Almansa.
Els premis Octubre també han guardonat el periodista Toni Cruanyes amb el Joan Fuster d'assaig per l’obra 'Un antídot contra l’extrema dreta' i Josep Anton Soldevila amb el Vicent Andrés Estellés de poesia per 'El mur de planck'.