
‘Chanel nº5’ és més que un perfum, és tot un símbol del segle XX. Aquesta, potser una afirmació agosarada per a molts, és la conclusió a la que arriba ‘Chanel 5 Culture Chanel’, una exposició al voltant de la mítica fragància, que se celebrarà al ‘Palais de Tokyo’ de París del 5 de maig al 5 de juny. L’objectiu de la mostra: descobrir la història amagada rere aquest simbòlic aroma embotellat i revelar cadascun dels seus secrets més ben guardats. Els visitants de l’exhibició tindran l'ocasió de veure les influències artístiques de Gabrielle ‘Coco’ Chanel, el referent internacional més conegut de la industria del luxe, mitjançant una acurada selecció d'arxius, obres d'art, objectes i fotografies exposades a una de les capitals de la moda europea.
Amb el disseny del perfum més popular del món, llançat el 1921, Coco Chanel volia aconseguir atrapar l'esperit del seu temps en forma líquida. I bé que ho va aconseguir. Dirigida per Jean-Louis Froment, ‘Chanel 5 Culture Chanel’ s'encarrega de posar sobre la taula, o millor dit, sobre la paret, aquest conjunt de connexions entre l'època i el perfum nascut d’un lligam especial entre dues grans personalitats.
Ernest Beaux, mestre perfumista de la cort del tsar de Rússia, es va reunir amb Gabriele Chanel a Grasse, capital de la regió de la Provença Oriental, per presentar-li la fragància que canviaria les seves vides. Un perfum floral que gairebé no s’ha modificat en els seus cent anys de vida, sempre fidel a l'essència. Una fragància atemporal, el perfum de l'elegància, de la seducció, de la unió entre Beaux i Chanel. Just el que volia la modista, "un perfum de dona amb olor a dona". Un perfum "artificial", "fabricat", segons el seu creador, però que va atraure Chanel des del primer moment. "Sóc una artesana de la costura. No vull roses ni lliris de la vall, vull un perfum que sigui un compost", va insistir ella en una època en que els perfums solien estar composats d'una sola flor. I així va ser. El que ha esdevingut l'emblema de la casa, està format, ni més ni menys, que per 80 components. Misteriós i indesxifrable fins al dia d’avui.
Perquè el número 5?
El nom de la fragància sempre ha estat envoltat d’un aire de misteri. Alguns diuen que el ‘Nº5’ es deu al fet que va ser precisament la cinquena mostra presentada per Beaux la que va seleccionar finalment l’artista dels fils. Altres, que simplement va escollir el cinc perquè estava convençuda que aquesta xifra li portaria bona sort. En cap cas s’equivocava.
Amb tot, l’exposició es plena de curiositats. Des del flascó inspirat en la geometria octogonal de la plaça Vendôme de París, on es troben algunes de les boutiques més emblemàtiques de la ciutat, fins a les històriques declaracions de la musa de la feminitat, Marilyn Monroe, que assegurava anar-se’n al llit amb un parell de gotes del perfum al coll. Tot això, passant per les serigrafies d’Andy Warhol, el paper de la fragància a la II Guerra Mundial, o el fet de ser el primer perfum anunciat a la final de la Superbowl. En conclusió, ‘Chanel 5 Culture Chanel’ és una mostra de la resistència al pas del temps o, el que és encara més difícil, de la resistència a les modes.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tRQa33dqyxI[/youtube]