Cinc anys destapant silencis periodístics

La darrera edició de l'Anuari Mèdia.cat inclou 12 reportatges sobre temes que els grans mitjans han passat per alt

Publicat el 15 de juny de 2015 a les 20:30

Presentació de l'Anuari Mèdia.cat 2015. Foto:Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 

L'Anuari de Silencis Mediàtics Mèdia.cat ha presentat enguany la seva cinquena edició. Aquest projecte, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, consisteix en un recull de reportatges d'investigació sobre temes que han estat silenciats pels grans mitjans de comunicació. 

Com els quatre Anuaris anteriors, el del 2015 també s'ha finançat a través del micromecenatge i compta, a més, amb el suport del Col·legi de Periodistes, de la Fundació Catalunya i de sis universitats. Sis dels reportatges inclosos en aquesta edició són obra d'estudiants de la UAB, UPF, URL, UV, UVic i UdL.

“El micromecenatge és la part més important del finançament -ha explicat Elisenda Rovira, la nova coordinadora del projecte, a Nació Digital- que a més ens serveix per veure que hi ha molta gent interessada en l'Anuari i que és la seva garantia d'independència”. Aquest any, a través de l’aportació de quasi 600 mecenes a la plataforma Verkami, s'han recollit 15.580 euros. “És l’objectiu més alt que ens havíem marcat mai”. Assolir-lo ha permès també renovar el web de Mèdia.cat, canviar-ne el disseny i afegir noves seccions i continguts. 

L’Anuari 2015 introdueix tres novetats destacables. Tal com explica Rovira, “s’ha fet un almanac repassant mes per mes d'altres continguts silenciats o que han tingut un tractament polèmic als mitjans”. D’altra banda, s’han inclòs infografies de temes diferents als propis reportatges i per primera vegada s’ha pogut editar a tot color. El llibre també incorpora, entre d'altres qüestions, gràfics sobre la publicitat a la premsa, un recull de notícies recurrents que apareixen els mesos d’estiu i un repàs de la trajectòria del periodista Xavier Vinader

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir recentment la presentació de l’Anuari, un acte acompanyat de molta expectació i en què es van fer públics alguns dels temes més controvertits que inclou aquesta cinquena edició, com les connexions entre l'empresa catalana Gas Natural i la màfia siciliana, o l'opacitat dels comptes de Societat Civil Catalana.

Dotze reportatges per dotze mesos

Els dotze temes que recull el projecte d’aquest any han estat seleccionats d'entre un llistat de cent possibles opcions. Per elaborar aquesta llista, el Grup de Periodistes Ramon Barnils “ens reunim amb altres professionals i fem un seguiment del que es publica als mitjans al llarg de l'any”, precisa Rovira. Un cop fet el recull, la junta del Grup Barnils tria aquells temes més silenciats i més rellevants, procurant que hi hagi diversitat. “Tractem  temàtiques arreu dels Països Catalans -explica Rovira- i intentem, en aquest sentit, que la qüestió territorial quedi definida en la selecció”. Enguany, el ventall dels dotze reportatges abasta temes de caire polític, social i científic.

- Les connexions entre Gas Natural i la Cosa Nostra 
- Gilead: el preu de curar l’Hepatis C 
- Generalitat Valenciana: líders en destrucció d’ocupació pública
- Petromiralles expulsa 600 camperols a Guinea Bissau 
- Endesa i les ombres del Fòrum 
- Purins, situació límit
- Freixenet acapara el 60% dels ajuts europeus a la promoció del vi
- Turisme de creuers: la invasió de les ciutats flotants
- Mateu Isern, d’advocat de la Banca a alcalde del PP de Palma
- Els comptes de Societat Civil Catalana 
- El pastís de les TIC 
- La banca ètica salva les entitats del tercer sector