Colau destaca l'esperit «inconformista» de la cultura en l'entrega dels premis Ciutat de Barcelona

El lliurament dels guardons s'ha celebrat aquest vespre al saló del Consell de Cent de l'ajuntament barceloní | Aquesta edició ha premiat la música de Maria Arnal i Marcel Bagés, la projecció internacional de Jordi Savall i el treball de Joan Fontcuberta en la categoria d’assaig i ciències socials, entre d’altres

Publicat el 16 de febrer de 2017 a les 20:45
Actualitzat el 16 de febrer de 2017 a les 21:05
L’alcaldessa Ada Colau ha presidit aquest vespre l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona 2016, que reconeixen els treballs i projectes de creació, d’investigació i de producció en els camps de la cultura, la ciència, les lletres i les arts. L'acte, celebrat al Saló de Cent de l'ajuntament barceloní, també ha comptat amb l’assistència del tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, i representants de tots els grups municipals. La cerimònia ha permès fer l'entrega oficial dels guardons als premiats, que es van fer públics fa dues setmanes.

En la seva intervenció, Colau ha assegurat que els artistes guardonats són un "exemple del moment extraordinàriament creatiu que viu la ciutat". "A Barcelona hi ha un gran talent col·lectiu, per què la creació és sempre plural i només germina quan existeix un territori fèrtil on es genera cooperació, mestissatge i construcció de comunitat”, ha afirmat l’alcaldessa, que també ha fet una crida als premiats perquè no perdin "l'esperit incoformista i irreverent contra els poders i els símbols establerts".

Els premiats

El fotògraf Joan Fontcuberta; el curtmetratge Timecode, del català Juanjo Giménez; el músic Jordi Savall; els cantants Maria Arnal i Marcel Bagés; el gastrònom Toni Massanés, de la Fundació Alícia; i l'arquitecte Alessandro Scarnato, han estat alguns dels distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona 2016.

Els premis també han reconegut en literatura a Mariana Enríquez pel recull de contes Les coses que vam perdre en el foc, i a Carles Rabassa pel seu llibre Eren ELLS, que aborda el desig, la violència i les relacions de poder. Per altra banda, el premi de traducció en llengua catalana ha anat a parar a mans de Miquel Desclor pel Cançoner de Francesco Petrarca.

La Sala Beckett-Obrador Internacional de Dramatúrgia del Poblenou ha estat reconeguda amb el premi d'Arquitectura per la reforma de l'antiga cooperativa, i en Arts Visuals ha estat guardonat Antoni Hervàs per l'exposició El misteri de Caviria, presentada a La Capella en el marc de la convocatòria BCN Producció 2016.

La categoria de ciències de la vida ha lliurat el guardó al doctor Salvador Aznar Benitah, per la publicació a la revista Nature un estudi en què identificava cèl·lules responsables de la metàstasi. En canvi, el premi de ciències experimentals i tecnologia ha anat a parar a mans de la professora de l'Icrea de la Universitat de Barcelona Carme Rovira Virgili. En educació, s'ha reconegut al projecte educatiu Cabal Musical, del Taller de Músics, mentre que el Taller Escola Sant Camil ha rebut el premi en la categoria de cultura popular pel pessebre vivent de la Torre del Suro del Guinardó.