
Imatge de detall de la matriu xilogràfica amb la representació de Sant Narcís que es pot veure en la mostra. Foto: ACN
El conjunt, extens i molt variat, és representatiu de la imatgeria popular catalana ja que al llarg de 300 anys la xilografia es va utilitzar per il·lustrar un ampli ventall de llibres, documents i estampes populars. La mostra s'emmarca en el conjunt d'actes que s'estan duent a terme aquest any per commemorar el 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades qui l'any 1947, juntament amb Jordi Carreras i Josep Maria Gironella, va realitzar els dos volums de 'Xilografies Gironines', l'obra de referència i punt de partida per a l'estudi d'aquest fons.
L'exposició, organitzada per Marina Garcia, es complementa amb un catàleg que es presentarà el proper mes de gener del 2016 amb textos d'Enric Mirambell, el responsable del Fons Amades del Departament de Cultura de la Generalitat, Antoni Serés, el doctor Francesc Fontbona i el filòleg Pep Vila.
La família gironina Carreras va comprendre quatre generacions d'impressors, des del 1860 fins al 1952. La seva activitat es va iniciar amb la compra de la impremta de Melitó Suñer i, des de llavors, van treballar ininterrompudament a la ciutat de Girona. Al llarg de 100 anys, la firma es va anar movent fins a sis vegades d'emplaçament dins de la ciutat, passant del carrer Ballesteries, a la Força, Pujada de Sant Martí, Ciutadans, carrer Nou i Carretera de Barcelona.