Estiu al Born Centre Cultural

El jaciment arqueològic barceloní organitza visites nocturnes i acull casals infantils | El mercat serà una de les seus del festival musical Mas i Mas

Publicat el 06 de juliol de 2014 a les 17:30
Visita al jaciment al capvespre Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

El Born Centre Cultural, inaugurat el nou de setembre de l'any passat, encara el seu primer estiu amb una oferta àmplia que inclou visites nocturnes, tallers per als més petits, exposicions de petit format, visites guiades al jaciment en anglès i francès i concerts musicals en el marc del Mas i Mas Festival.
 
Les visites nocturnes són el plat fort de la programació estiuenca del jaciment arqueològic que difon les restes de la Barcelona anorreada arran de la Guerra de Successió. Visitar els carrers recuperats, conèixer els oficis i la vida quotidiana dels seus veïns i fins i tot imaginar el general Villarroel encapçalant l'última defensa al Bornet és ara possible al capvespre, amb unes visites que tenen lloc tots els dimecres i dijous de juliol i agost (21h), amb tres recorreguts diferents: 'Tavernes, hostals i aiguardent a la Barcelona del segle XVIII'; 'El lleure a la Barcelona del 1700'; i 'Una nit a la ciutat del Born'.
 
La primera de les visites se centra en el passat comercial de l'àrea, fent esment d'adrogueries, hostals, tavernes, cases de comerciants d'aiguardent i importadors de bacallà. La segona se centra en el joc, la festa, la dansa i la música a la Barcelona del segle XVIII, mentre que la tercera descobreix l'activitat diària dels carrers i les cases i l'efecte del setge, i inclou visita a l'exposició permanent. Els dos primers recorreguts tenen una durada d'una hora i un preu de 10 euros, i el tercer, hora i mitja i 12 euros. Tots tres inclouen tast gastronòmic al final.
 
Seu del Mas i Mas Festival
 
Així mateix, i dins de la política d'obrir el Mercat a tot tipus d'ús, el Born CC continuarà oferint concerts a la sala Moragues, i per això durant el mes d'agost serà una de les seus del Mas i Mas Festival, amb una programació que inclourà les actuacions de Maria del Mar Bonet, 1 i 2 d'agost; Ignasi Terraza Trio, 8 d'agost; Luna Cohen, 9 d'agost; Sandra Rehder, 15 d'agost; Clara Luna, 16 d'agost; Torijano, 22 d'agost; Nakany Kanté, 23 d'agost; 'Amor Brujo' project, 29 d'agost i Gemma Humet, 30 d'agost.
 
Així mateix, durant el juny i les primeres setmanes de juliol, el Born CC ofereix el seu entorn a activitats de Casals d'Estiu, de manera que els més petits poden passar una jornada estiuenca aprenent l'ofici d'arqueòleg i coneixent de primera mà les restes de forma divertida i pedagògica. A més, al llarg dels mesos d'estiu, a més de les habituals visites guiades en català i castellà, s'obre la possibilitat d'oferir visites en anglès i francès, sempre amb reserva prèvia.
 
Finalment, el Born Centre Cultural ha habilitat un dels seus laterals per acollir exposicions temporals en petit format. Així, fins aquest mateix diumenge s'hi pot veure 'La càbala i Espriu. Una poètica de la llum', que a partir del dimarts, 8 de juliol, serà substituïda per 'Et prenc la paraula. 1714: el català ahir, avui i demà', una mostra itinerant sobre la persecució a que ha estat sotmesa la llengua catalana, que ja es va poder veure a Barcelona durant el febrer i març passats.
 
Nou “impuls” al mercat  
 
Quim Torra, director del Born CC (foto esquerra) considera que els activitats estiuenques donaran un nou “impuls” al mercat, un cop s'ha superat amb escreix la xifra del milió i mig de visitants en menys d'un any, un “èxit” que es vol aprofitar durant l'estiu per donar a conèixer encara més el jaciment.
 
De fet, després de deu mesos de vida, l'objectiu del Born és entrar a formar part de l'oferta estiuenca i turística de la ciutat, ara que el jaciment ja ha començat a formar part de les guies de viatge. I per passat l'estiu, quan el centre farà un any de vida i es complirà el tricentenari de la batalla final, Torra promet “un setembre molt especial”.