Explicant el procés des de «la legalitat»

Els diaris digitals "La Voz de Barcelona" i "El Debat" estan a punt de fusionar-se | Alejandro Tercero, director de "La Voz", n'explica els principals detalls

Publicat el 04 d’agost de 2013 a les 18:45
El director de 'La Voz de Barcelona', Alejandro Tercero. Foto: Marina Bou/ Nació Digital.

Els diaris digitals La Voz de Barcelona i El Debat es troben en ple procés de fusió. Si no hi ha cap contratemps d'última hora, a principi de setembre donaran a llum un nou diari, centrat sobretot en l'actualitat política de Catalunya, i que "no promocionarà l'independentisme", segons que explica a Nació Digital el director de La Voz de Barcelona i probable director del futur mitjà, Alejandro Tercero. El nou diari, amb un nom encara per definir, serà la fusió de dues capçaleres que "coincideixen força en les seves respectives línies editorials", i que miren de fer front així a la crisi que afecta el periodisme, optimitzant recursos.

El nou diari encara no té nom, en tant que no es tracta de l'absorció de l'un per part de l'altre, sinó la creació d'un nou producte informatiu que fusionarà els recursos de les dues empreses periodístiques actuals. Sí que és clar que tindrà dues versions, en català i castellà, com ja passa actualment amb El Debat. "Amb la situació actual, creiem que tenim més possibilitats de sobreviure econòmicament junts. Unint les dues estructures, podem fer molt més que el doble, a nivell periodístic", explica.

Quant al públic objectiu al qual es dirigirà, sentencia: "Escriurem per a tots els interessats en la política catalana. Un votant de PP és un potencial bon lector de Nació Digital, no? No només els no-nacionalistes, sinó també els nacionalistes podran llegir-nos."

Per tant, doncs, es tractarà d'un diari unionista? "No em considero unionista, ni espanyolista", respon contundent. Llavors, com es defineix l'espai sociopolític partidari de la Catalunya autonòmica? "És un espai que es defineix per contraposició a l'independentisme. Com definiries els no independentistes d'una regió francesa? Personalment, mai no he pensat en com autodefinir-me...", raona.

"Ara es parla de constitucionalisme, d'unionisme... però nosaltres no ho veiem d'aquesta forma, encara que entenc que des d'algun punt de vista se'ns pugui definir així. Simplement estem d'acord amb la legislació actual, no considerem que sigui una cosa que mereixi una etiqueta o una altra. El que no farà el nou diari serà afavorir l'independentisme."

"S'està promocionant el procés"

Des del punt de vista de Tercero, bona part dels mitjans catalans estan fomentant l'independentisme. "TV3 està tot el dia parlant d'això. Si CiU, La Vanguardia, El Periódico i TV3 haguéssin decidit no escalfar massa tot això, ara no seríem aquí. La Vanguardia ara ha frenat una mica, i sembla que El Periódico l'ha avançat", considera. "S'està promocionant tot això. Que cadascú faci el que vulgui, però fer-ho des de l'àmbit públic sí que és és criticable", conclou.

Per posar un exemple, assenyala Òmnium Cultural, entitat a la qual considera que "es dóna molt de pes mediàtic": "Muriel Casals surt a les entrevistes dels Matins com si fos una consellera! Cada tres setmanes té una entrevista! Surt com si fos una política més, quan és la presidenta d'una entitat privada que, d'acord, té 25.000 socis, però el Barça en té el triple!"

Segons el seu anàlisi, "és CiU qui ha fet que estiguem on som. Si CiU no hagués apostat per la manifestació de la Diada de l'any passat, no hagués tingut l'èxit que va tenir. És a dir, primer s'ha mogut CiU i després, la societat. Si CiU hagués volgut, hagués pogut desactivaar tot aquest auge independentista. Però ara se li ha anat de les mans, i no està aprofitant l'estratègia. I ERC, en canvi, sí".

El procés, vist des de Madrid

Els mitjans de Madrid veuen que el procés independentista va de debò i se'l prenen seriosament? "Depèn", respon. Opina que "a la premsa d'àmbit de tot Espanya sí que hi ha gent que diu que aquest problema és bastant seriós", però es pregunta: "Què seria, prendre's seriosament el procés? Fer propostes de negociació? Potser és una tàctica, la de no donar-hi molta importància. Hi ha qui diu: si el govern pren decisions dràstiques, hi haurà més excuses per fomentar el victimisme català, i hi ha qui diu que ja s'està fent bé."

"Si fos independentista, m'agradaria que el govern donés algun cop sobre la taula per poder-ho fer servir. Crec. I que em prenguessin més seriosament. Si passen de mi, doncs tot plegat no té tanta entitat", sentencia Tercero. A més, analitza: "A Madrid passen moltes coses. Ara mateix estem en una crisi brutal, i aquesta és la prioritat. Quan estem parlant d'un Watergate, el cas català està molt bé, però és que aquí estem decidint si ens carreguem el president del govern o no. 'Què hi ha de nou?', pregunten. I si la resposta és la típica de 'volem la independència', doncs diuen: 'Doncs ja avisareu! Ja fareu alguna cosa!'. Que Mas proclami la independència, no? Els mitjans de Madrid ja faran cas a aquest procés quan toqui."

Amb el nou curs polític a punt d'encetar-se, el nou diari pretén fer-s'hi amb un lloc central. Si tot plegat culmina amb la independència de Catalunya, el mitjà desapareixerà? "Ja ho veurem. Jo espero estar ja jubilat", ironitza amb un punt de murrieria. "Si hi ha la independència, doncs ens adaptarem. No hi ha cap problema. No ens traurà la son", conclou.

El nou diari, de nom encara per definir, analitzarà eminentment la política catalana des d'una òptica pròpia. Foto: Marina Bou/Nació Digital.